In het verleden gebeurt niks meer.

74c360734303316e39ec56a8ec4ff0a5

Namasté,

Loslaten… ik denk dat het één van de moeilijkste dingen is dat een mens moet leren.

We leven vaak teveel in het verleden en te weinig in het NU.

Zoals E.Tolle het beschrijft:

“In het verleden gebeurt niks meer, het enige moment dat echt tastbaar is, is NU.” 

De afgelopen week heb ik het hoofdzakelijk gehad over spanningen in de bovenrug en daar ook de psychologische oorzaken over besproken.

Als we naar schouders gaan kijken dan kan je aan sommige mensen zien dat ze gebukt gaan onder hetgene wat ze meegemaakt hebben. En ik denk dat we dat allemaal wel kennen. We hebben allemaal wel eens momenten meegemaakt van intens verdriet en dan zou je als je zou kunnen, in een bolletjes willen kruipen en onzichtbaar worden voor de hele wereld. En het gevolg is vaak dat je dan ook in je dagelijkse houding gebogen of gebukt gaat lopen. We houden de emoties die we voelen tegen om los te komen, we houden vast en dat kan zich ook omzetten in fysieke pijn. Het hart sluit zich en we horen de innerlijke stem niet meer. (Een verhaal over luisteren)

De yogasessie dat ik gisteren deelde is alvast een helende sessie voor de klachten op de bovenrug, maar soms heb je een extra nodig en wordt het opnieuw een “en – en” verhaal.

De bachbloesem dat ik zou aanraden, wanneer het moeilijk is om het verleden los te laten is de HONEYSUCKLE of in het Nederlands ook gekend als de KAMPERFOELIE.

Kamperfoelie is geassocieerd met het principe van het vermogen tot veranderen en verbinden. In een negatieve kamperfoelietoestand is men onvoldoende verbonden met de stroom des levens.

 • Mensen in de negatieve toestand zullen vaak hun zin beginnen met “Vroeger heb ik … of Toen ik nog…”
 • Ze verheerlijken het verleden en verwachten dat alles weer zou worden als vroeger. Bij een stukgelopen relatie of bij het verlies van een partner of dierbare… wanneer het verwerkingsproces niet lukt en men blijft stilstaan bij hoe het toen was. Ze kunnen nauwelijks of niet het verlies van een dierbare verwerken.
 • Spijt hebben om gemiste kansen behoort ook tot de negatieve kamperfoelietoestand.
 • Een bepaalde gebeurtenis uit het verleden is nog zo sterk aanwezig, als was het gisteren.
 • Voor oudere mensen, die innerlijk bezig zijn de balans van hun leven op te maken, is de kamperfoelietoestand begrijpelijk en tot op zekere hoogte normaal. Vandaag de dag zien we deze toestand vaak, want oudere mensen worden geïsoleerd in homes en rusthuizen ten opzichte van de jongere generaties. Ze zien een hele dag oudere mensen die aftakelen, sterven of eenzaam zijn. Dan is het maar al te begrijpelijk dat deze mensen zich in hun verleden terugtrekken. Denken aan de betere dagen.
 • Kamperfoelie kan mensen ook palliatief helpen om hen op hun sterfbed te helpen losmaken van het lichaam dat ziek, oud en “op” is. De ziel kan zich losmaken.
 • Kan toegepast worden bij kinderen met heimwee wanneer ze op kamp moeten gaan.
 • Ook sommige “energetische” schoonheidsspecialisten gebruiken kamperfoelie voor mensen die moeite hebben met ouder worden, de “treurnis” om het verouderingsproces. Dan worden er enkele druppels kamperfoelie in het water gedaan waar het gezicht mee gewassen wordt.

2e2f2d72aaaf8edd893b4b0a424bb467

Dr. Bach beschreef de kamperfoelie als volgt:

“Het verwijdert iedere treurnis en bezorgdheid om het verleden uit het bewustzijn. Het neutraliseert alle invloeden, wensen en verlangens uit het verleden en brengt ons terug in het heden.”

Het positieve potentieel in de getransformeerde toestand:

 • Ondanks de levendige relatie met het verleden leeft men in het heden.
 • Zich niet meer vastklampen aan gebeurtenissen van vroeger.
 • De ervaringen van het verleden leren begrijpen en loslaten.
 • Rouwproces om dierbare wordt zachter en draagbaarder.

Hoe gebruik je kamperfoelie?

honeysuckle_macon_2011-e1396964553714honeysuckle_1_1

 • Doe 2 à 3 druppeltjes in een glas water en doe dit ongeveer 4 tot 5x per dag. Het is volkomen veilig om de remedies zo vaak in te nemen als nodig.
 • Voorkom aanraking met de druppelaar !
 • Je mag de bloesem ook puur innemen (2dr onder de tong) maar wees je dan wel bewust dat je sterke alcohol inneemt daar de bloesem gedragen wordt in alcohol.
 • De tijd die nodig is voordat remedies een merkbaar effect hebben varieert al naar gelang de persoon en de omstandigheden.
 • Een flesje van 30 ml gaat ongeveer 3 weken mee en dan is het nuttig om te bepalen of dezelfde nog steeds van toepassing zijn.
 • Als er na 2 weken na het innemen van de remedie geen verbetering is, moet u de keuze van de remedie opnieuw bekijken. Als slechts een kleine verandering merkbaar is, kun je ze blijven innemen of overwegen om een extra remedie aan de combinatie toe te voegen.

REACTIES:

DE REMEDIES HEBBEN GÉÉN NADELIGE BIJWERKINGEN. EVENALS BIJ ANDERE VORMEN VAN NATUURGENEESWIJZEN IS HET MOGELIJK DAT ONDERDRUKTE SYMPTOMEN NAAR BOVEN KOMEN. DAT KAN BIJVOORBEELD HUIDUITSLAG ZIJN, OMDAT HET LICHAAM WORDT GEREINIGD VAN GIFTIGE STOFFEN OF EEN BEWUSTWORDING VAN EMOTIES DIE NIET EERDER TOT UITING MOCHTEN KOMEN. DAT ALLES VORMT EEN BELANGRIJK DEEL VAN HET GENEZINGSPROCES EN IS SLECHTS TIJDELIJK.

De bachbloesems kunnen in de meeste natuurwinkels en apotheken aangekocht worden.

Zachte zaterdaggroetjes

Isabel x

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s