Je rug rechten

b3d7525b0f7bbf6d71dcf9dd804720cc

Namasté,

Deel drie van deze reeks over de bovenrug en nek.

Vandaag wat meer anatomie en yoga om de bovenrug goed te begrijpen en te verzorgen.

Als yogadocent is het voor mij heel belangrijk dat ik de anatomie van een menselijk lichaam goed ken. En daarmee bedoel ik, dat ik niet geschoold ben als een dokter, maar dat ik wel kan begrijpen hoe ons lichaam werkt en welke klachten er uit een verkeerde houding of stress, kan komen.

Ik gebruik zelden of nooit latijnse namen, want ik onthoud ze toch niet. Ik hou meer van de taal die elke mens begrijpt.

En er zijn al heel veel blogs geschreven en heel veel websites die zoveel informatie geven. Dus als je je wil verdiepen, koop een goed anatomie boek, of ga een beetje surfen op het net.

Ik wil jullie vooral op een beknopte manier laten zien hoe jouw rug is opgebouwd.

En zo kan je ook begrijpen, waarom yoga zo krachtig inwerkt op de rug in zijn totaliteit.

Een yogales moet verschillende bewegingen van de rug bevatten, vooroverbuiging, achteroverbuiging, zijwaartse buiging en torsies. En doordat te doen, komt er heel wat soepelheid in de rug. En is het nu in een hatha yoga of yin yogales. Allebei zijn ze goed om een gezonde wervelkolom te hebben.

En zoals nobelprijswinnaar Dr. Sperry ontdekte, is dat 90% (!!!) van onze functie van ons brein, afhangt van de soepelheid van onze wervelkolom. Dus schiet in aktie en beweeg zoveel als je kan, in de mate dat jouw lichaam dit aankan.

Daarom geef ik ook zoveel verschillende soorten yogalessen, telkens afgestemd op de fysieke conditie van het lichaam. Want iemand met fybromialgie kan geen les volgen waar er te zware yogahoudingen inzitten zoals in een spierverstevigende yoga. Dus pas ik mijn les aan en doen we alle bewegingen van de wervelkolom maar heel zacht. En zo hebben ook mensen met chronische pijn heel veel baat bij (puur) yoga.

Laat ons eens kijken naar de bovenrug:

download-1

De bovenrug bestaat uit twaalf wervels, die samen met de twaalf ribben de borstkas vormen. Aan de bovenkant van de rug verbinden de schouderbladen de bovenrug met de schouders.


Tussen de wervels bevinden zich de tussenwervelschijven, zachte kussentjes die beweging van de rug mogelijk maken en die ook dienen als schokdempers.

tussenwervelschijven


Door de wervels van de rug lopen de rugenmergzenuwen, die in verbinding staan met de huid, de spieren, en organen.

De zenuwen zijn vanuit de wervelkolom direct of indirect verbonden met bijna alle organen, klieren en spieren in het lichaam via het sympathische en parasympathische zenuwstelsel.

Een gezonde soepele wervelkolom draagt bij aan de optimale conditie van de zenuwen en daarmee aan de gezondheid van het hele lichaam.

slide_14

In en rond het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) circuleert de cerebrospinale vloeistof. Het bevat neurotransmitters, (waaronder serotoninen en endorfine),  die een belangrijke rol spelen bij het functioneren van lichaam en geest.

  • SEROTONINE : bevordert een gevoel van welbevinden en blijdschap
  • ENDORFINE : regelt de pijngrens en kan een bewustzijnsverhogende werking hebben.

YOGA stimuleert de vrije circulatie van cerebrospinale vloeistof waardoor je je lichamelijk en geestelijk goed voelt. 

cdr766316-750


 

De bovenrug heeft van nature een natuurlijke lichte kromming, kyfose genaamd. Kyfose is ook de naam van een aandoening waarbij de bolling van de bovenrug te groot is geworden. Hierbij denk ik dan ook onmiddelijk dat steeds meer en meer mensen last hebben van kyfose door gewoontehoudingen door gsm gebruik.

De meeste mensen bevinden zich een groot deel van de dag in een 60° buiging. Gevolg is extra pijn in de nek en schouders.

spine-nek-rugpijnbewustfloreren

Rondom de wervels van de bovenrug bevinden zich verschillende spierlagen.

  • Buitenste spieren zijn bewegingspieren, die ervoor zorgen dat de schouders en de armen worden aangestuurd.
  • De diepe rugspieren, ook wel houdingsspieren genoemd, lopen van het bekken naar de schedel en zijn verantwoordelijk voor het stabiliseren van de wervelkolom.

De spieren zijn de spil als het gaat om een goede houding. Je kunt ze zonder problemen lange tijd aanspannen zonder dat ze gaan verstijven. Om deze spieren goed te kunnen gebruiken is het wel van belang dat de spieren aan de buitenzijde van de rug niet te gespannen zijn.

Veel voorkomende rugklachten:

Stijfheid:

Ons lichaam is gebouwd om te bewegen. Veel bovenrugklachten ontstaan dan ook doordat we lange tijd stilzitten, vaak ook nog eens gebogen voor een computer of een tablet. Als de bovenrug ronder en stijver wordt, vallen de schouders naar voren en wordt de ruimte voor de ademhaling beperkt. Doordat de stijve spieren als een soort korset om de borstkas heen liggen heeft de wervelkolom minder ruimte om te bewegen en kunnen wervels gemakkelijk aan elkaar gaan groeien.

Pijnlijke nek:

Een te ronde bovenrug duwt niet alleen de schouders naar voren, maar ook de nek. Hierdoor valt de kin richting de borst. Om toch vooruit te kunnen kijken, moet je je hoofd contstant optillen. Dit zorgt voor extra spanning in de nek en kan de oorzaak zijn van hoofdpijn.

Slechte doorbloeding:

Als de bovenrug voortdurend gespannen is, krijgen de spieren van de armen en de handen minder zuurstofrijk bloed aangevoerd. Door de verminderde doorbloeding kun je last krijgen van koude handen.

Verminderde zenuwwerking:

Een stijve bovenrug verhindert ook een optimale werking van de zenuwen in de arm en de hand. Deze zenuwen ontspringen namelijk in de nek. Als de nek vanwege een stijven bovenrug extra spanning te verwerken krijgt, vermindert de werking van de zenuwen en kun je last krijgen van typische RSI symptomen zoals tintelende vingers of krachtverlies in de arm en de hand.

Scheefstand:

Scoliose is een structurele scheefstand van de wervelkolom. De wervelkolom maakt als het ware een bocht. In sommige gevallen is de aandoening aangeboren, in andere gevallen ontstaat scheefstand als gevolg van een langdurige verkeerde of scheve houding. Het verstijven van de rug maakt het lastiger om scheefstand te corrigeren.  Dan kun je door oefeningen de spieren versterken en soepel houden. Daardoor zal de stand van de wervelkolom niet veranderen, maar de pijn zal wel aanzienlijk verminderen.

Zo… nu hebben we de spirituele, energetische, mentale en fysieke oorzaken van bovenrugklachten besproken, morgen krijgen jullie enkele heel goede yogahoudingen en tips over props (zoals de backmitra) om deze klachten te verlichten.

Zachte groetjes

Isabel x

Bronnen: yogamagazine, druyoga boek, yoga anatomie van Leslie Kaminoff, critical alignement van Gert Van Leeuwen

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s