Psychologie achter chronische nek -en schouderpijn

b0e4bb17446bd57c9b0933a1522d1498

 

Namasté,

Als vervolg op de blog gisteren over “leren luisteren” beschrijf ik hier verder wat de psychologische oorzaak kan zijn van chronische nek -en schouderpijn.

Om chronische nek -en schouderpijn te leren begrijpen moeten we ook dieper gaan kijken naar de onderliggende oorzaak van deze pijn.


Pijn herkennen


Vooraleer dat we fysieke chronische pijn en ziekte ervaren in ons lichaam, ondergaat ons lichaam verschillende stadia zoals: 

  • we ontkennen dat er een spiritueel lichaam is, we spreken van een spirituele ontkoppeling.
  • emotionele problemen
  • trauma
  • gevoelens

piramide van pijn .png

Voordat pijn zich in het lichaam manifesteerd heeft het lichaam ons er al dikwijls aan herinnert dat er iets niet klopt.

Wanneer we de verschillende stadia bekijken in onszelf vooraleer pijn zich manifesteerd, dan zien we dat bovenaan de spirituele ontkenning (we geloven niet in een innerlijke stem, een ziel, een Zelf), dan wordt dit een gevoel of een emotie, de volgende stap is dat het een gedachte wordt en daarna manifesteerd het zich als fysieke pijn. 

 

Onze ziel is heel welwillend en heel vriendelijk voor ons.

Heel vaak laat ze ons op een zachte manier herinneren dat ze er is en ze doet dat met een zachte stem.

Maar er is een stem die zoveel krachtiger is in ons lichaam en die heel luid is.

Het is de stem van ons brein, ons continue denken.

En die stem is zo gigantisch waardoor we niet  luisteren naar het zachte stemmetje van onze ziel. Onze ziel moet zich steeds hoorbaarder maken en luider worden tot ze zich manifesteerd als pijn.

Soms luisteren we zelfs niet naar pijn en manifesteerd het zich in ZIEKTE.  

(Lees: een verhaal over luisteren

De Indische yogaleraar waar ik gisteren in mijn blog over schreef,  maakte dat heel duidelijk met de volgende woorden: 

“We moeten zoveel dingen doen, we klagen over ons leven en over andere mensen, we moeten geld verdienen en willen rijk en succesvol worden, we moeten kranten en magazines lezen om te weten wat er zich in de wereld en met andere mensen hun leven gebeurt, we moeten uren op sociale media doorbrengen om opnieuw te zien wat andere mensen doen… we hebben helemaal geen tijd om aandacht te geven aan onszelf, dus luisteren we niet.” 

Laten we het niet zover laten komen, laat ons zo snel mogelijk ophouden met zo te leven.

Dus van het moment dat je pijn voelt in de nek en schouders, geef het aandacht en ga wat dieper in jezelf graven hoe het komt dat je nu die pijn voelt. 


9003a582585336499bfa457ab65b520e

 

Wanneer we naar de (energetische) anatomie van het lichaam gaan kijken, naar het gebied van de nek en de schouders dan zitten we in het gebied van de keelchakra.

Dit gebied geeft de communicatie, spraak en dialoog, expressie aan. 

De energie van dit gebied stagneert wanneer we het gevoel hebben dat we praten, maar niet gehoord worden.

Dan stopt het bewegen van de energie in het gebied van de hals. 

 

 

 

 

 

Lichaamshouding

poor-posture

 

Mensen die een goede communicatie hebben, zich goed kunnen uiten, zullen een heel open houding hebben en de hals heeft “ruimte”. (beeld van iemand die het hoofd recht houdt)

Iemand die gesloten is, naar binnen gekeerd, depressief, zal het hoofd eerder wat laten zakken en is de ruimte van de hals “dicht”.

 

De nek verbindt het hoofd met het lichaam.

Wanneer het gebied van de hals gesloten is dan heeft dat tot gevolg dat de communicatie tussen het brein en het lichaam niet goed tot niet gebeurt.

Dus is het cruciaal dat we dat gebied, de chakra open houden. 

De psychologie achter de pijn die zich manifesteerd in  de nek is: 

“Ofwel kan ik niet spreken of als ik spreek wordt ik niet gehoord”.

De psychologie achter de pijn in de schouders gaat echter over last dragen

atlas

We gebruiken het zelfs in onze woordspraak: “een last op de schouders dragen”. De schouders is het gebied waar we het gewicht van last, spanning en zorgen dragen. Denk maar aan de Griekse mythologie over Atlas die de wereld op zijn schouders draagt.

Dus bij overbelasting door zorgen en spanning, gaat ook dit gebied helemaal verkrampen en spanning geven. Het lichaam gaat een ronde gewoontehouding creëeren waardoor we ook de energie van het hart afsluiten en zo verliezen we de connectie met het hart. Om bewustwording te krijgen over wie we zijn en wat we voelen, moeten we het hart “openen”. De borstkas openen. 

 

poor-posture-good-posture


Angst is ook een belangrijke oorzaak van pijn in de schouders en nek. 

Want wanneer er angst is gaan we ook een andere houding aannemen (figuur 1) en gaan de nieren naar achteren liggen. En dat heeft als gevolg dat ook de schouders weer rond worden. 

Conclusie:

Als we dit alles samentellen en langdurig zo leven, dan krijgt ons lichaam gewoontehoudingen waarbij fysieke pijn chronisch kan worden en zich kan manifesteren als ziekte. 


Wat kan yoga hier voor iemand met chronische pijn betekenen:

Yoga is holistisch, dus we gaan op alle niveaus van het lichaam werken. (de kosha’s waar ik het later nog over zal hebben)

  • Via asana (houdingen) gaan we de volledige rug terug in balans brengen, waardoor ook de nieren (bij vooroverbuigingen bijvoorbeeld) op hun plaats komen.
  • De schouderbladen laten we zakken en ontspannen zodat het schoudergewricht terug goed komt te zitten.
  • En open houdingen (schouders openen) die het hart ruimte geeft.
  • Gevolg is dat de cervicale curve van de nek terug goed komt. (mits regelmatige beoefening).

Maar we moeten er ook vanuit gaan,  dat we beslissingen zullen moeten nemen die ons helpen ons leven terug onder controle te krijgen, situaties en gevoelens te leren kennen, begrijpen en te helen. En bovenalles: anders in het leven te gaan staan. 

Door de asana’s, pranayama (ademhalingsoefeningen) en svadhyaya (zelfreflectie via meditatie) zullen we tot een ruimer bewustzijn komen.

We zullen de innerlijke wijsheid ook meer “horen” en er leren op vertrouwen. 

Zelf ervaarde ik na enige tijd van yoga beoefening dat ik de mensen en de wereld en situaties rondom mij anders begon te zien. Mensen dicht bij mij, zoals mijn ex-man, zeiden dat ik veranderd was sinds ik yoga deed. Maar ik werd juist meer mezelf !!! 

Ik had het altijd wel gezien hoe de dingen en mensen waren, maar door yoga te beoefenen begon ik dieper te kijken en te zien zoals het werkelijk was. 

Het onbewuste in mijzelf werd bewust. En ik nam voorzichtige stappen op mijn niveau. Volgde mijn innerlijke leiding en liet me door de juiste leraars (ook heel veel boeken) begeleiden die me naar dat niveau brachten, leraars die me de weg toonden maar me niet pushten om dingen te veranderen. Alles op mijn tempo. 

Ik bleef voor mezelf herhalen dat de innerlijke wijsheid er is die weet wat me te doen stond en ik heb moeten leren om daar op te vertrouwen. Ik heb geleerd dat de beslissingen die ik nam en neem, het evenwicht moet brengen tussen mijn lichaam en geest en dat er zo een hogere connectie komt met de innerlijke wijsheid.

Ik leerde leven met een open houding, een open hart… en ik durf nu te stellen dat mijn nekpijn vergeleken met 10 jaar geleden van pijnniveau stukken lager is.

Zonder operatie, zonder cortisone inspuitingen, zonder pijnstillers,… enkel door yoga en bewustwording hoe mijn leven toen was en hoe het nu is…

Op 25 februari aanstaande geef ik een speciale les voor nek -en schouderpijn te verlichten.

Zachte woensdaggroetjes

Isabel xxx

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Reply to “Psychologie achter chronische nek -en schouderpijn”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s