Het grote verlangen naar rust

Namasté,

5700499

Vandaag kopt de krant “790 000 Vlamingen hebben teveel stress op het werk”, dat is een vijfde meer dan drie jaar geleden. 280 000 (!!!) hebben signalen van burnout.

We zijn allemaal massaal op zoek naar innerlijke rust. Maar zoals Roland Verschaeve dit deze week zo mooi blogde:

“Laat je diepe innerlijke vrede en rust niet verstoren door die overdreven aandacht voor vergankelijke zaken zoals succes, roem, prestaties, uiterlijke schoonheid, …”

Want als we eerlijk naar onszelf durven kijken… is dat niet de grootste oorzaak van stress ??? Willen we niet teveel hebben en verliezen we ons contact met voelen. 

Moeten we eerst héél ziek worden, burnout of in het ergste geval kanker krijgen, om terug de waarde van het leven te leren appreciëren?

Via Puur-Yoga probeer ik ook op deze problematiek in te spelen, omdat ik dagelijks geconfronteerd wordt met mensen die “erover” zijn gegaan of bij wie het 5 voor 12 is. Daarom geef ik zoveel mogelijk “gereedschap” mee om ook thuis aan de slag te gaan.

Zoals ook afgelopen week.


Afgelopen week heb ik in de yogalessen aandacht gegeven aan hartcoherentie en HRV (hartslagvariabiliteit)

HRV – hartslagvariabiliteit

Iemand met een rusthartslag van 60 slagen per minuut kan tussen twee hartslagen steeds een pauze hebben van ongeveer een seconde. Met een rusthartslag van zestig kun je ook afwisselend een halve seconde en anderhalve seconde pauze tussen twee hartslagen hebben. Het tweede is aanmerkelijk beter dan het eerste.  We denken allemaal dat het noodzakelijk is dat je hart regelmatig klopt. Toch is het gezonder dat de hartslag onregelmatig is en dat de tijd tussen twee hartslagen varieert. 

 

HARTCOHERENTIE

Het brein stuurt signalen naar het hart, maar het hart stuurt ook signalen naar het brein.

heart-brain-connection-.jpg

 

Wij hebben geleerd dat ons hart doet wat wij denken in de vorm van neurale signalen. Wat minder bekend is, is dat ons hart eigenlijk meer signalen naar onze hersenen stuurt in plaats van andersom! Deze signalen van ons hart hebben significante effecten op onze emoties en ook op hogere hersenfuncties zoals begrip, focus, geheugen en probleemoplossing.

 

Het meer coherente, stabiele, golvende patroon van het hartritme daarentegen dat zich tijdens positieve emoties vormt,  versterkt positieve gevoelens en emotionele stabiliteit. Dit betekent dat als je leert je hartritme coherenter te maken door positieve gevoelens en emoties op te roepen, dat niet alleen voordeel oplevert voor je lichaam en geest, maar het heeft ook een duidelijk effect op hoe we denken, voelen, presteren en interpreteren.


Hartcoherentie-oefeningen zijn een manier om met stress te leren omgaan. Het zal niet de enige oplossing zijn, maar het kan een stukje helpen en zullen de momenten dat je de oefeningen doet je ook dichter in contact brengen met wat echt belangrijk is in jouw leven.

Ons hart is voortdurend aan het versnellen en vertragen als reactie op de vele prikkels die we dagelijks krijgen. Je hart reageert op temperatuur, eten, drinken, gedachten, bloeddruk, geluid, …

Een hart dat nauwelijks varieert en klopt met de regelmaat van een marcherend peleton militairen is heel ongezond.


De regelmaat van je hart verraadt zo de spanning in je lijf. 

Je hart marcheert door in gejaagde regelmaat. Daardoor zal je lichaam ook niet tijdig bijsturen als de bloeddruk iets omhoog gaat of de ademhaling wat versnelt.

In het boek van David Servan-Schreiber wordt het belang van een goede hartslagcoherentie uitvoerig beschreven. Een goede hartslagcoherentie is volgens de schrijver een bewijs dat iemand gezond is, zowel lichamelijk als geestelijk. Mensen met depressie, stress, kanker of een naderend levenseinde hebben zonder uitzondering een lage hartcoherentie. In zijn boek gaat hij verder op hartslagcoherentie in verhouding tot het autonome zenuwstelsel. 


HET ZENUWSTELSEL BEGRIJPEN

9f3e6f69444902ee88b958f02894b1a0
Ben je in je leven hoofdzakelijk op de gaspedaal aan het duwen?

SYMPATISCHE ZENUWSTELSEN = ACTIE

De vecht-vlucht modus waarbij de ademhaling versnelt, de spijsvertering even stilstaat en het bloed uit je huid wegtrekt naar je spieren, inwendige organen en je brein.

De sympathicus wordt vaak vergeleken met het gaspedaal van de auto en uit onderzoek is gebleken dat mensen met stress een duidelijk verhoogde activiteit hebben in het sympathische systeem. 

 

 

 

 

a650d824759ee9a6060879b029bff4c3
Druk je regelmatig op de rem en geniet je van de rustmomenten ?

PARASYMPATISCHE ZENUWSTELSEL = HERSTEL

Zoals een rustige hartslag, een langzame ademhaling naar de buik, doorbloeding van de huid en een actieve spijsvertering. De parasymphaticus wordt vaak vergeleken met de rempedaal. 

Onderzoekgegevens verzameld door Prof. Gaillard tonen aan dat er een direct verband is tussen een verlaagde activiteit van de parasympathicus en lichamelijk klachten. 

Maar dezelfde onderzoekers zetten er onomstotelijk naast dat je met ademhalingsoefeningen het parasympatische systeem kunt ‘activeren’. 

 


 


Een hartcoherentie oefening bevat 3 dingen:

  1. Contact maken met het hart
  2. Hartademhaling
  3. Hartgevoel

Later zal ik met de juiste geluidsapperatuur de oefening wel eens opnemen maar voor nu leg ik het stap voor stap uit.

  1. Zoek een rustige plek en zit of lig comfortabel. Maak contact met je hart door je hand op je hart te leggen. Of via je gedachten met je aandacht naar je hart te gaan.
  2. Adem dan gedurende 5 minuten langzaam in en uit met de buikademhaling. Verleng de uitademing. Stel je voor dat je door je hart heen ademt. Blijf rustig ademen zonder te forceren. Stel je voor dat bij de inademing zuurstof binnenkomt en bij de uitademing afvalstoffen worden afgevoerd.
  3. Ga dan in je herinnering naar een gevoel van blijdschap, vreugde of liefde. Een goede manier om dit te doen is denken aan iemand waar je heel veel van houdt, een mooie vakantie -of sportieve ervaring, een gebeurtenis waar je goede herinneringen aan hebt. En probeer de gebeurtenis via jouw gedachten en gevoel opnieuw te ervaren. Je zult merken dat je bij deze oefening een glimlach voelt opkomen, alsof die uit je borst opstijgt om zich in je gezicht te ontplooien. Dat is een teken dat de hartcoherentie tot stand is gekomen.

relaxacio-3

Zoals in mijn eerdere blog “16 keer per minuut” kon je reeds lezen over het belang van een gezond ademhaling. In rust ademen veel mensen te snel.

Dat kon ik afgelopen week ook in de yogales constateren. In het begin van de les, kort nadat we even tot rust komen voor we beginnen aan de asana’s, telden we gedurende één minuut de ademhalingfrequentie, na de diepe ontspanning met hartslagcoherentie oefening, was bij ongeveer 80% van de mensen de ademhalingsfrequentie lager.

Ook bij de kinderyoga was het opvallend, in het begin van de les, kort nadat ze van school komen hadden sommige kinderen een frequentie tussen 20 en 30 (!) op het einde na de ontspanning was het gemiddelde 6 ademhalingen per minuut. 

Deze oefening is het proberen waard en neem vaak eens de steekproef als je in rust bent hoe jouw ademfrequentie is.  Doe dan de oefening en meet dan opnieuw.

Als jouw ademfrequentie in rust hoger is dan 10x per minuut is het voor jouw gezondheid van groot belang om ademhalingsoefeningen, relaxatie -en/of yoga te doen. In de blog Liefdevol afscheid nemen van de dag is de restoratieve yoga ook een heel mooie manier om de hartcoherentie oefening te doen.

Rustige zaterdaggroetjes

Isabel x

bron:  “Verademing” van Bram Bakker en Koen de Jong.

 

 

 

One Reply to “Het grote verlangen naar rust”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s