Levenselixir

Van moe en futloos, naar krachtig en energievol met de Zwarte Bes gemmotherapie.

Namasté,

Het “besje” dat ik nu zal beschrijven mag terecht de naam krijgen van LEVENSELIXIR… want in de afgelopen 10 jaar ervaarde ikzelf maar ook veel mensen die ik ken de bijzondere krachtige eigenschappen van de ZWARTE BES of de RIBES NIGRUM.

Daarom staat hij met stip op mijn persoonlijke nummer 1 van meest krachtige fytotherapie dat ik ken. Weliswaar verwerkt in de vorm van de gemmotherapie.

Wat natuurlijk heel belangrijk is bij het gebruik van supplementen bij chronische aandoeningen en dan spreek ik ook uit ervaring, is dat het een “en – en” verhaal is.

Daarmee bedoel ik dat er vaak extra dingen nodig zijn om jouw lichaam terug in balans te krijgen. Het ene sterkt het andere aan. Dat noemt men SYNERGIE.

Het aanpassen van je voeding, voldoende beweging maar ook slaap, voldoende water drinken, beweging,  yoga en meditatie beoefenen verhogen jouw energie en levenskracht sowieso, maar gebruik je daar bovenop nog eens zwarte bes dan wordt jouw energie nog krachtiger en je lichaam nog sterker.

Mijn grootmoeder van 90 gebruikt nu reeds 10 jaar de zwarte bes remedie, het wil niet zeggen dat ze geen aandoeningen heeft die gebonden zijn aan haar leeftijd, maar telkens als haar flesje op is en ze kan enkele dagen geen zwarte bes innemen, zegt ze dat het “voelt”. Het geeft haar energie en kracht, zoveel is duidelijk.

En onlangs kon ik mijn jongste dochter ook overtuigen om na de zoveelste verkoudheid, stress, allergie en wat huidproblemen, om met de zwarte bes te beginnen. En na nog maar drie weken gebruik kan en durven we toch zeggen dat er verbetering optreed in haar gezondheid.

Ik heb vorig jaar iemand met RSI (repetitive strain ingury) en als klacht een tenniselleboog,  aangeraden om naast haar behandeling van kine en ontstekingsremmers, ook de zwarte bes op te starten, onder het moto: “baat het niet, dan schaadt het niet”. Na enkele weken vroeg ik haar hoe het was en ze zei dat de pijn niet volledig weg was, maar wel opmerkelijk beter was en dat ze geen ontstekingsremmers meer innam, het versterkte blijkbaar de kinesitherapie.

En een verhaal dat ik nooit meer vergeet, was een man met verzwakte nierwaarden. Hij was een beetje ten einde raad en begon naast zijn behandeling met de zwarte bes. Na één flesje (50 ml) dagelijks gebruik bleek uit zijn bloedanalyse dat de nierwaarden verbeterd waren. De dokters konden het toen blijkbaar ook niet geloven maar hij had het ervaren en voelde het in zijn algemene toestand. Hij bleef trouw naar zijn nierspecialist gaan maar nam er gewoon de zwarte bes bij, met positieve gevolgen voor het algemene welzijnsgevoel van deze man.


Belangrijk om te onthouden:

 • GEDULD (het duurt even voor het in het organisme is opgenomen) 
 • VERTROUWEN EN GELOOF (ik geloof dat het geloof en positief denken rond een therapie ook invloed heeft op een genezingsproces) 
 • DISCIPLINE (stipt elke dag innemen rond hetzelfde uur heeft een positieve invloed op de werking van de gemmotherapie) 

GESCHIEDENIS VAN DE ZWARTE BES:

7600b74b06656fbb50718ce157dfd08f

 • In de 12de eeuw gebruikt door kloosterlingen tegen allerlei huidaandoeningen, HILDEGARDE VON BINGEN vermeldt de Ribes Nigrum in haar werk over de Bomen onder de titel : “de boom der jichtlijders”. 
 • Traditioneel werd het gekneusde blad gebruikt bij het verzorgen van insectenbeten.
 • In de volksgeneeskunde kregen de bladeren van zwarte bessen geleidelijk een goede reputatie bij de behandeling van urineweginfecties, nier -en blaasstenen, chronische diarree, buikpijn en kolieken, artritis, reuma, migraine, mond -en keelinfecties, verkoudheden…
 • In de 18de eeuw werd in de Sorbonne in Parijs de geneeskracht van de bes toegeschreven bij koorts, pest, pokken, beten en steken.
 • In de 18de eeuw werd de zwarte bes “DE STRUIK VAN DUIZEND DEUGDEN” genoemd en de likeur (cassis) kreeg de naam LEVENSELIXIR.

7775d368f8ff35ab13afbe2c296b437e

Tip: Biografische film Hildegarde von Bingen 

( een aanrader voor wie wat meer wil weten over deze bijzonder Heilige en Mystica) 


De knop van de zwarte bes als adaptogeen.

BETEKENIS ADAPTOGEEN: Adaptogenen zijn een bepaalde categorie geneesplanten die fysiologische processen in het menselijk lichaam in harmonie brengen. Iedere constitutie in de vorm van een lichaam kent een bepaalde homeostase, een harmonie in het geheel aan processen dat zich binnen dat lichaam afspeelt. Adaptogenen bevorderen de homeostase in het menselijk lichaam. Gevoelens van welbevinden worden bevorderd door adaptogenen. Stress is een belangrijke verstoorder van harmonie in het lichaam en gaan adaptogenen stress tegen. (bron mens en gezondheid)

 • De zwarte bes heeft een endocriene werking op de activiteit van de hypofyse en de bijnierschors (Cortisol en bijnieren) door de glucocorticoïdale (groep hormonen die door de bijnierschors worden geproduceerd) activiteit op gang te brengen.
 • Stimuleert in het algemeen het metabolisme en speelt een immuniteitsregulerende rol, hij voorkomt degeneratie en oefent een synergetisch effect uit op verdere therapeutische behandelingen)

Het zenuwstelsel.

 

 • weerstandsverhogend
 • uitstekende remedie bij gebrek aan geestelijke energie, bij vermoeidheid en het gevoel van slaperigheid (somnolentie).
 • Stimuleert het cortisol gehalte in het bloed.
 • Bepaalde gevallen van migraine kunnen worden opgelost door zwarte bes in te nemen

autonoom


Nier en bijnieren.

bijnieren1.png

 • Tonische werking op de bijnieren, verhoogt hierdoor het cortisolgehalte in het bloed en bestrijdt op die manier vermoeidheidsklachten die te wijten zijn aan bijnieruitputting. (mensen met BURNOUT kunnen hier ook geholpen worden)
 • Het gevoel leeg te zijn.
 • Wordt aangewezen bij chronische prostatitis en jicht.

Huidproblemen

 • Bij een allergische reactie op een insectenbeet werkt de zwarte bes neutraliserend (3 druppels om de 10 minuten) en in combinatie uitwendig door enkele druppels van het maceraat puur op de beet te doen.
 • Inwendig wordt hij ook aanbevolen voor acné, psoriasis, droog en geinfecteerde eczeem.

Circulatiesysteem

 • Mild bloeddrukverlagend (door te werken op de nier, controleert hij de energie van het hart).

Luchtwegen

 • Doeltreffend bij de verschijnselen van allergie.
 • Bij griepachtige toestanden, chronische bronchitis.
 • Belangrijke remedie bij keel, neus -en ooraandoeningen daar hij gegeven wordt voor sinusitus, chronische rhinofaryngitis, allergische rhinitis.

Gewrichten

istock_000041891510_large.jpg

 • Dankzij ontstekingswerende activiteit is het een ideale remedie bij reuma
 • Hij kan doeltreffend de chemische cortisone vervangen omdat hij op een natuurlijke manier de aanmaak ervan in het organisme stimuleert.
 • De belangrijkste remedie bij artrose.
 • Bevordert de soepelheid van de ligamenten en de pezen en bestrijdt osteoporose door bij de dragen aan de hechting van botweefsels van fracturen.

BELANGRIJK !!! 

De zwarte bes vervangt geen dokter, het is een natuurlijke remedie om bovenvermelde klachten te verminderen of aanvullend te werken op andere behandelingen. Bij ernstige gevallen moet je altijd de dokter waarschuwen. 

Toedieningswijze:

 • Het is altijd aan te raden een arts, apotheker of herborist vertrouwd met gemmotherapie te raadplegen.
 • Er is één algemene regel:
 • 1 tot 3x per dag gebruiken buiten de maaltijden.
 • Men kan starten met 5 druppels geconcentreerd glycerinemaceraat 1x dag en deze dosis geleidelijk verhogen (met 1dr/dag) of wat rustiger aan met 1dr/3dagen) en dit tot 15 à 20 druppels.
 • Verdeel deze dosis, op regelmatige tijdstippen per dag.
 • Een kuur = 3 weken – 1 week rust – en dit vervolgens 3x herhalen.
 • Combineer maximum 2 remedies.

DOWNLOAD HIER DE BROCHURE VAN PURAGEM

6d587d9dd9711aed1726b52a3c5d7d94

Zachte groetjes

Isabel x

 

 

 

 

 

5 Replies to “Levenselixir”

 1. Dankjewel voor fijne uitleg…

  Kun je dit bij apotheek? Natuurwinkel kopen? Lijkt me heel interessant om eens te proberen

  Liefs Christel Van Canneyt

  >

  Liked by 1 persoon

 2. Zal wss ook wel eens deugd doen bij mij. Dringend energie nodig. Ga ook wekelijks naar Ingrid Verstraete wat ook heel veel goed doet. Mvg Christel

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s