Het geheim van een soepel lichaam

yin-yoga-2

In de Puur-Yogalessen en in het bijzonder in de Yin Yoga lessen werken we heel specifiek in op het bindweefsel of de fascie van het lichaam.

Daarom een beetje meer uitleg over wat dit eigenlijk betekent.

Je stapt ’s ochtends je bed uit en je hele lichaam voelt stijf.

Na een warme douche en wat bewegen voel je je al een stuk soepeler.

Het geheim van die souplesse ligt in onze “fascie”.

Fascie (uitgesproken als fassie) is een ingenieus netwerk van bindweefsel dat alle organen, botten en spieren in het lichaam omvat.

2-tekening-fascie-om-spier

infobowen2
Fascie uitvergroot 

Close up van fascie, dat rond spieren, botten en gewrichten en rondom de organen ligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ter vergelijking:

Fascie is als het witte gedeelte in de schil en rondom de partjes van een sinaasappel.

Na een nachtje slapen is de fascie, die uit verschillende lagen bestaat, aan elkaar gaan plakken. Je hebt daardoor letterlijk minder ruimte in je lijf om te bewegen. Net als een kat die zich heerlijk uitstrekt na een slaapje, maak je door te stretchen je lichaam weer helemaal soepel. Doordat de fascie meer ruimte krijgt, word je letterlijk ruimer en langer.

Fascie heeft iets magisch: het verbindt alle onderdelen van het lichaam met elkaar. Hierdoor is het mogelijk dat je een pijntje vanuit je nek helemaal in je voet kunt voelen. Of dat je de beweging van de ademhaling door je hele lijf kunt waarnemen.

c90b127acd25fed86ca1e203ac1ab99f

Als de fascie soepel is dan kan ook de energie in het lichaam beter stromen.

 

 

Terwijl dit vroeger een ongrijpbaar fenomeen was, zijn wetenschappers ondertussen overtuigd dat fascie de plek in ons lichaam is, waar de energie stroomt.

Door de fascie op te rekken, wordt het stofje hyaluronzuur aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat het bindweefsel meer vocht opneemt, waardoor het soepeler wordt. Hyaluronzuur zorgt er ook voor dat het verouderingsproces wordt uitgesteld.

Als er meer hyaluronzuur in je lichaam wordt aangemaakt, voel je je vitaler en gaat je huid stralen.

Fascie is één van de drie vormen bindweefsel:

De andere twee zijn ligamenten en pezen.

Fascie bestaat uit een netwerk van kleine buisjes die zich vullen met vocht. Hoe beter de hydratatie van de buisjes, hoe soepeler en energieker we ons voelen.

Veel voorkomende klachten:

STIJFHEID:

Als we minder bewegen, bijvoorbeeld door een blessure of als we ouder worden, gaan de verschillende lagen fascie langzaam steeds meer aan elkaar kleven. Op de lange termijn kan dit de beweeglijkheid van het skelet serieus belemmeren. De stijve bovenrug is het klassieke voorbeeld hiervan, de verdikte fascie zit als het ware als een harnas om je heen. De ruimte in de borstkast wordt hierdoor beperkt en kan ook de ademhaling belemmeren.

VERMINDERDE BEWEGING IN DE GEWRICHTEN:

Als een gewricht te weinig wordt gebruikt, wordt de fascie rond het gewricht niet alleen stijver maar ook korter. Een knie kan dan niet meer volledig strekken, of de pols kan niet meer voldoende buigen. De verschillende lagen fascie glijden minder goed over elkaar heen waardoor bewegen van het gewricht pijnlijk wordt

VERZWAKKING VAN BOTTEN EN SPIEREN:

Als de fascie stijf is, kunnen spieren minder goed worden gebruikt en gaan ze verslappen. Dit heeft ook effect op de botten. Botten worden namelijk sterker als de spieren die eraan verbonden zijn, er aanzienlijke kracht op kunnen uitoefenen.Zijn de spieren slap, dan krijgen botten minder impact te verduren en worden ze op lange termijn poreuzer (osteoporose)

ONTSTEKINGEN:

Fascie kan geïrriteerd raken door een verkeerde houding, stress, teveel koffie of alcohol. Ook lang autorijden, of slapen op een slechte matras kan irritatie veroorzaken. Na verloop van tijd kan geïrriteerde fascie ontsteken of verdikken.Deze verdikking kan pijnlijk aanvoelen. Als gevolg hiervan kunnen omliggende spieren onbewust te veel gaan aanspannen, wat de ontsteking verergert. Een vervelende vicieuze cirkel dus.

Stop af en toe eens voor een stretchpauze:

cc99e86b4646efe258f1f3928c1a7099

Korte, maar regelmatige wandel -en stretchpauzes tijdens de dag, trappen op -en aflopen en regelmatig eens vooroverbuigen zijn een goed begin om de zenuwcellen in je spieren en pezen duidelijk te maken dat je lichaam meer kan dan alleen maar zitten. Combineer dit met een tiental minuten gerichte stretchoefeningen ’s ochtends of ’s avonds en je zult merken dat je jezelf langzaam maar zeker kneedt in een flexibelere versie van jezelf. 

Ik wens jullie veel stretchplezier.

Zachte dinsdaggroetjes

Isabel x

(bron:Yoga magazine, Balans van Goedele Leyssen, Yoga geeft ruimte van Skadi Van Paasschen)

One Reply to “Het geheim van een soepel lichaam”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s