Zestien keer per minuut en wat kun je eraan doen?

smile-breathe-and-go-slowly

Wanneer dieren in het bos gewond zijn, rusten ze. Ze gaan op zoek naar een heel stil plekje en blijven daar gewoon dagenlang zonder te bewegen. Ze weten dat hun lijf op deze manier het beste kan genezen. In die periode eten of drinken ze soms zelfs niet. De wijsheid van stoppen en helen leeft nog steeds in dieren, maar wij menselijke wezens zijn het vermogen om te rusten kwijt geraakt.

Wij mensen hebben het vertrouwen verloren dat ons lichaam gewoon weet wat het te doen staat. Wanneer we “gewond” gaan we niet rusten maar gaan we naar de apotheek om een pilletje of een zalfje om de wonde te “verdoezelen”. Maar aan de oorzaak, het feit dat het lichaam ons toefluistert dat het rust nodig heeft, doen we niks. We blijven doorgaan,… tot het lichaam stopt met fluisteren en schreeuwt en dan zijn vaak grotere middelen nodig om het lichaam te genezen en in het ergste geval, geneest het niet meer.

Leer de kunst van het rusten opnieuw door bewuster te leren ademen.

Bewuste ademhaling is als een liefdevolle ouder die haar baby wiegt en zegt… “maak je geen zorgen, ik zal goed voor je zorgen, rust maar gewoon uit”.

Verademing-omslag-JPEG1-639x1024.jpg

 

Vorig jaar leerde ik – dankzij een vriendin die de uitdaging aanging om een marathon te lopen – het boek “Verademing” kennen. (een klein boekje maar ondertussen aan de 21ste druk!) Het werd geschreven door Bram Bakker, psychiater gespecialiseerd op paniekaanvallen en Koen De Jong is een expert op het gebied van ademhaling en sport. www.sportrusten.nl Dit boek leest als een trein en bevat zoveel waarheid en herkenning aan de hand van verhalen van mensen zoals jij en ik.

 

 

Over wat gaat “VERADEMING”?

De boeddhistische monnik en de topsporter hebben met elkaar gemeen dat ze, in rust, niet te snel ademhalen. Zonder lichamelijke inspanning is een gezonde ademfrequentie namelijk 4 tot 8x per minuut. Veel mensen ademen continu sneller, tot meer dan 20x per minuut. Dat vreet energie en is niet nodig. Door kalmer te leren ademen krijg je juist energie. Daarbij bevordert de ademhalingsoefening een blijmoedig brein. 

Een ontregelde ademhaling kan klachten veroorzaken als hoofdpijn, rugpijn, burn-out, depressie en problemen met slaap of concentratie. Hoe komt dit? Wat gebeurt er dan in je lijf en in je hoofd? En wat kan je er zelf aan doen om het op te lossen? 

Ademen doe je eerst en vooral om zuurstof binnen te krijgen en afvalstoffen kwijt te raken. Zuurstof is nodig om energie vrij te maken. Als je inademt komt er zuurstof in je longen en die gaat vanzelf naar de energierijke suikervoorraden in je lichaam. Als die twee bij elkaar komen, komt er energie vrij. Paradoxaal krijg je door té diepe en snelle ademhaling juist veel minder bruikbare zuurstof die je nodig hebt. De zuurstof is het lichaam al weer uit, voordat je hij is opgenomen. Met andere woorden, door te snel te ademen gebruik je je energie niet doeltreffend. Energie waar je gewoonlijk dagen mee vooruit kunt, verbruik je nu soms al binnen een paar uur.

In mijn yogapraktijk Puur-Yoga zijn ademhalingsoefeningen – pranayama zoals we het in yoga noemen – een héél belangrijk onderdeel van de yogales. Heel vaak komen mensen die voor de eerste keer yoga doen naar me toe en zeggen, “ik wist niet dat ademen zo moeilijk was”. Ademen is helemaal niet moeilijk maar we zijn het rustig ademen verleert. Wat ik uit het boekje Verademing en vanuit het yogales geven vooral leerde is dat de gemiddelde mens veel te snel ademt ook in rust, tot 16 keer per minuut (!) terwijl we in rust gemiddeld maar 6 keer zouden mogen ademen om het lichaam te ontspannen.

Tip uit het boek om zeker eens te doen: plaats een timer naast je en ga rustig zitten en tel gedurende 10 minuten jouw ademhaling. Je zal versteld staan hoe snel je ademt per minuut.

Koop het boek VERADEMING hier of bestel via de boekhandel. (ISBN 978 9491729003)

Zachte maandaggroetjes

Isabel x

 

 

 

 

3 Replies to “Zestien keer per minuut en wat kun je eraan doen?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s