Aardse medicijnen

aardse-medicijnen

Gisteren het voorlopig laatste nieuwjaarsfeestje gehad – vandaar het late uur van deze blog – en dat is ook voor mij terug een motivatie om vanaf morgen opnieuw gezonder en puurder te gaan eten en leven. Vandaag zat ik te bladeren in enkele boeken en oudere tijdschriften, op zoek naar ideeën om deze blog te schrijven maar ook op zoek naar pure voeding, recepten en inspiratie om te koken en voor mijn moestuintje.

In een oud Happinez magazine vond ik deze weetjes over de Aardse medicijnen en ik vond het zo boeiend dat ik het graag met jullie deel.


In de donkere aarde groeien wortels, bollen en knollen die barstensvol goede voedingsstoffen zitten. Voeding voor de plant die boven de aarde groeit, maar ook voor de mens die ze oogst en eet. Wat doet peen, ginseng, gember, rode bietjes, aardpeer, knoflook en uien voor onze gezondheid?

3608616116656ef37e7941e291279305

De mooie oranje kleur van peentjes is te danken aan de bètacaroteen – hoe dieper de kleur, hoe meer erin zit – wat bij de vertering wordt omgezet in vitamine A dat goed is voor het gezichtsvermogen, huid haar en slijmvliezen. Op zoek naar de donkerste worteltjes dan maar, want recent onderzoek wijst ook uit dat bètacaroteen het risicio op hart -en vaatziekten met bijna de helft kan verlagen. De wortel bevat verder vitamine B1, B2, C, flavonoïden en etherische olie en mineralen en sporenelementen zoals calcium, foliumzuur en selenium, die het afweersysteem ondersteunen. De onoplosbare vezels in peen zorgen voor een goede darmwerking en geven een verzadigd gevoel, wat prettig is voor wie op de lijn moet letten.

Worteltjes op het menu? Eet ze altijd in combinatie met iets vets (scheutje olijfolijfolie, gee of (gras)boter), dan kan het lichaam de bètacaroteen beter opnemen. 

GINSENG (Panax quinquefolius)

bdad7fde0891aeaadc513ef900a348a0De naam ginseng zou “wereldwonder” betekenen, feit is dat het kruid wereldwijd al eeuwenlang als wondermiddel wordt beschouwd. Het biedt bescherming tegen gezondheidsbedreigende effecten van stress, geeft energie en staat bekent als een verjongingsmiddel. Het versterkt het geheugen en seksuele  prestaties. Ginseng kennen wij vooral in poeder -en capsulevorm, te gebruiken als voedingssupplement, maar de wortels zijn ook wel verst te verkrijgen bij natuurvoedingswinkels. Ze worden gebruikt om thee van te trekken of om te verwerken in oosterse gerechten als curry’s.

Een lekkere ginsengthee trek je van 10 gram ginsengwortel, 10 gram geraspte gemberwortel, 10 gr zoethout en een fijngesneden dadel. Breng alles in een liter water aan de kook, laat een kwartiertjes zachtjes doorkoken. Zeven en overgieten in een karaf of fles. Bewaar de thee in de koelkast en drink er dagelijks een kopje van, koud of even opgewarmd.

GEMBER (Zingiber officinale)

3600cc879f022309dba162b1199f9f59Je hebt gemberliefhebbers en gemberhaters. Wie bij de laatste groep behoort mist veel, want gember is een alleskunner op gezondheidsgebied. U vindt gember te heet? Maar die hitte helpt wel bij koude rillingen, handen en voeten. U vindt gember te scherp? Het verteert wel darmparasieten en hun eitjes. U vindt gember geen kinder-eten? Het helpt wel bij migraine, juist van jeugdige patiënten.  In gember zijn maar liefst 17 medicinaal werkzame stoffen aangetoond en de lijst met kwalen waarbij deze wortel kan worden ingezet is bijna eindeloos. Het is goed tegen griep, verkoudheid, slijmvliesontsteking, vermoeidheid, hoge bloeddruk, bloedstolsels, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, koorts, darmklachten, diarree, menstruatiepijn en impotentie. Daarnaast is het ook een anti-oxidant, werkt antiseptisch, slijmoplossend, ontspannend, stimulerend, ontgiftend en ademverfrissend.

Van gember kan thee worden getrokken, maar je kan er ook lekkere confituur van maken of fijngehakt door roerbakgroenten doen. Gemberhaters toch maar eens proberen. 

RODE BIET (Beta vulgaris)

5278feb1da3280d0ef8428d1a4696789Rode bietjes barsten van waardevolle voedingsstoffen en vitaminen. Ze leveren mineralen zoals natrium, fosfor, calcium en kalium, dat de bloeddruk en hartslag reguleert, en een hoog gehalte aan vitamines van het B-complex. Bietjes smaken nog een beetje naar aarde waarin ze zijn gegroeid, een beetje grondiger, maar ook lekker zoet omdat ze het hoogste suikergehalte van alle groenten hebben. De sterke rode kleurstof in bietjes heet betacyanine, waarvan wordt vermoed dat het beschermt tegen kankerverwekkende stoffen. Deze stof blijft het best bewaard als de bietjes niet worden gekookt, maar in z’n geheel worden geroosterd en dat is nog eens heel lekker bovendien.

Leg ongeschilde rode bieten in een ovenschaal samen met takjes tijm en ongeschilde rode uien en knoflooktenen. Begiet met wat olijfolie en rooster alles anderhalf uur op 180°C in de oven. 

KNOFLOOK (Allium sativum)

b828cca5fef5f2e85f2ffbc0be1dd494Voor een natuurlijke bescherming van hart en vaatziekten en verlaging van de cholesterolspiegel en bloeddruk, eet knoflook. En je je huis verbouwen en andere zware lichamelijke arbeid verrichten, eet knoflook – want op een dieet van knoflook, ui en radijs zijn ooit de piramides gebouwd. In de bijbel wordt zelfs vermeld dat de Israëlieten in de woestijn niet alleen terugverlangden naar de vleespotten van Egypte maar ook naar de knoflook. Artsen in het oude Egypte zwoeren hun eed onder het aanroepen van knoflook, want deze plant werd er als heilig beschouwd en de oude Chinezen, Grieken en Romeinen gebruikten het tegen allerleik kwalen zoals infecties, wonden, zweren en tumoren.

Knoflook heeft bij ons een vaste plaats in de keuken verworven en voor veel mensen is het de favoriete smaakversterker. Voor wie niet van de smaak (of de geur) houdt, maar wel van de medicinale werking wil profiteren, is knoflook ook te verkrijgen in capsules, tabletten of poeders.

AARDPEER (Helianthus Tuberosus)

7d622bf103e67b9a6149e97b897f9cf1Aardpeerknollen zijn voedzaam, licht verteerbaar en bevattten vitamine biotin en de mineralen calcium, silicium, ijzer en natrium die een helend effect hebben op reuma en jicht. Daarnaast bevatten ze veel inuline, een suiker die het evenwicht in de darmflora bevordert.In Frankrijk noemen ze de aardpeer “topinambour” en in Engeland “Jerusalem artichoc waarschijnlijk om de smaak een beetje aan arisjok doet denken.

Aardperen zijn niet overal verkrijgbaar- soms in de natuurvoedingsswinkel of het biomarktkraam – maar gemakkelijk zelf te telen. De Latijnse naam – Helinathus Tuberosus, verraadt al dat hij familie is van de zonnebloem. De plant wordt op een zonnige plek wel twee tot drie meter hoog met kleine gele bloemen. De knollen kunnen in de winter worder geoogst. In ieder geval na de eerste nachtvorst. Oogst alleen voor direct gebruik want van bewaren gaan ze snel achteruit. 

UI (Alium Cepa)

355fdf52492a22cc72c8df512d3e7498.jpgUien – en daarnaast ook andere leden van de uienfamilie zoals prei en bieslook – doen de bloedsuikerspiegel dalen, helpen bij vermoeidheid, zwellingen van lymfeklieren en opgezette amamdelen en bij trombose gevaar. Uien zijn goed voor de “afwatering”, spijsverteringsbevorderend en antiseptish waardoor ze helpen bij darmkolieken, sterke gisting in de darmen en darminfecties. Vooral rode ui bevat veel quercetine, een antioxidant die waarschijnlijk het ontstaan van diverse hart -en vaataandoeningen en de vorming van diverse soorten kanker kan voorkomen. Ui stimuleert de slijmklieren waardoor ze goed inzetbaar zijn bij een vastzittende hoest of een verkoudheid.

Een oud maar heel probaat huismiddel : een doorgesneden ui op een schoteltje naast je bed helpt fantastisch tegen een vertopte neus. 

We weten allemaal dat het gebruik van pesticiden de kwaliteit en voedingswaarde van een product sterk vermindert. Ik gebruik hoofdzakelijk biogroenten -en fruit en deze zijn gelukkig vandaag de dag gemakkelijk in de grotere supermarkt ketens te vinden. Maar de beste en meest verse kwaliteit vindt u toch op de lokale (bio)markten.

Zelf koop ik vaak mijn groenten en fruit bij bioboer Jarno Claeys en Christel De Schepper die elke maandag hier in Maldegem op onze lokale markt staan. Maar ook in Brugge en Gent. Graag deel ik hier hun website: BIOBOERDERIJ TAMBROZIJN.

Dus als je plannen hebt om een moestuin aan te leggen dan kan je deze bijzondere knollen alvast eens uitproberen.

Zachte zondaggroetjes

Isabel

 

 

3 Comments

  1. Interessant, de informatie over de werking/genezing van t consumeren van de groenten. Ook goed te weten wat deze groenten aan vitaminen e.d. bevatten en dat ze makkelijk zelf te verbouwen zijn.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s