Mijn levensreis naar …

Namasté,

Mijn nieuwjaarsvoornemen was 365 x Puur delen met jou en gisteren kregen jullie al een leuke tip met de Ayurvedische zelfmassage techniek. Er zullen nog meer tips en weetjes volgen. Zoals beloofd natuurlijk. Maar deze ochtend bedacht ik… vele van jullie die deze blog lezen of zullen lezen kennen me niet en daarom deel ik vandaag een klein stukje van mijn reeds gemaakte levensreis…

De afgelopen jaren verdiepte ik me niet enkel in yoga maar ook in de wonderlijke wereld van de planten. De  wereld van de apotheek van Moeder natuur, werd me met de paplepel meegegeven. Mijn grootmoeder Adrienne, moetje Adi zoals ik haar noemde, was en is hier nog steeds mijn grootste voorbeeld. Als kind nam ze me mee naar de natuur om kruiden te plukken en heel vroeg leerde ik de geneeskracht van kruiden kennen.

sente
De mooie fietsroute naar Sente waar we vaak gingen fietsen en kruiden plukken… 

In de lente fietsten we door het mooie Meetjesland. Van Maldegem naar Sint-Laureins waar mijn overgrootmoeders boerderij was, de plek waar ook mijn mama groot gebracht werd. En onderweg werden de handschoenen aangetrokken om verse brandnetels te plukken om daar dan soep van te maken. Het was niet mijn favoriete soep maar ik herinner me dat moetje Adi zei: “Bebelle, daar wordt je sterk van.” Ook de ochtendrituelen zoals een glas warm water drinken bij het wakker worden, een lepel lijnzaad eten en biologisch brood van Nonkels Natuurbrood (de enige natuurwinkel die we hadden in Maldegem en die om de hoek was) bij het ontbijt, waren niet weg te denken uit mijn leven.

foto_20
mijn moetje Adi …

De regelmatige bezoekjes aan de natuurwinkels “over de grens” in Sluis en Oostburg vond ik heerlijk. Zo een winkel binnenstappen vond ik het heerlijkste wat er bestond. Die geuren en sfeer van die winkels betoverden me telkens opnieuw. Ik mocht dan altijd een kleurtje kiezen voor mijn bad dat ik dan ’s avonds in haar ouderwetse badkuip mocht nemen. Het waren de kruidenbadzouten van Dr. Kneipp, oranje, paars of geel. Ik vond ze heerlijk ruiken en voelde me altijd kiplekker na zo een badje. Nog steeds brengt de geur van een Kneipp bad me terug naar de badmomenten bij moetje Adi.

Mijn lieve moetje Adi stierf jammer genoeg veel te vroeg, ik was amper  10 jaar oud en toen besefte ik nog niet hoeveel impact haar manier van leven op mij heeft gehad.

Toen mijn pad naar bewustwording opende besefte ik maar al te goed dat moetje mijn eerste grote leraar is geweest.

Moetje liet veel boeken na die mijn mama bewaarde. Pas toen ik oud genoeg was begon ik in deze boeken te bladeren en te lezen. Boeken over kruiden, yoga, meditatie, plantenzielen, spiritualiteit..

boeken-moetje
Enkele boeken dat moetje naliet… 

Naarmate ik ouder werd bleef ik me zo aangetrokken voelen tot alles wat met geuren, kruiden en natuurgeneeskunde te maken had. Eerst ontdekte ik de magische en wonderlijke wereld van de parfumerie waar ik 11 jaar gewerkt heb en in 2007 opende ik mijn eigen kruidenwinkeltje. De geur moest dezelfde zijn als de geur waar ik als kind betoverd door geraakte en het bleek dat ik daar in geslaagd was. Want nu nog spreken mensen over de geurherinnering van mijn winkel.

Het eerste merk dat ik aankocht was… Kneipp, ik moest die gekleurde badzouten hebben en ik heb er honderden verkocht. Ik zie ze nog staan in mijn winkel. De Kneipp kast vol kleuren en lekkere geuren. Een knipoog naar de tijd van de heerlijke badmomenten bij moetje. De winkel werd een echte leerschool voor mij en elke dag leerde ik nieuwe dingen kennen. Ik was en ben nog steeds van het oordeel dat je goed moet weten “wat” je verkoopt. Maar tijd om een opleiding tot herborist te volgen had ik niet dus werd ik toegewezen op mezelf en begon mijn reis op ontdekking naar de magische apotheek van moeder natuur.

Ik las zoveel mogelijk boeken, organiseerde cursussen, gegeven door mensen die kennis van zaken hadden. De “juiste” mensen kwamen op mijn pad, en met “juist” bedoel ik vooral de leraars die ik nodig had om te groeien. Het waren niet altijd leuke lessen maar zoals mijn mentor Christine zei: “je moet door de ervaring gaan…”

Het eerste waar ik me in verdiepte waren de BACHBLOESEMS, want ook met deze magische druppeltjes had ik reeds een wonderlijke ervaring gehad.

Dan de aromatherapie, gevolgd door de gemmotherapie en het brede aanbod van voedingssupplementen, kruidenthee’s, 100% natuurlijke huidverzorging,sojawaskaarsen, wierook en alle toebehoren… De wereld van de edelstenen, de magie van de engelen en gidsen, pendels, esoterie, wonderlijke muziek… Het was een prachtige en magische plek waar ik met een heel warm gevoel en ook wel gemis op terugdenk.

Ook mijn yogareis is hier begonnen, samen met Ellen (Van de Wijngaert), die ’s avonds na sluitingstijd Dru Yoga kwam geven. Een wereld dat openging voor mij.  Daarna organiseerde ik meditatie-avonden, een cursus intuïtieve ontwikkeling, aromatherapie avonden, Tai Chi, …en nog zoveel meer. Bijna elke dag was er iets te doen bij Puur “anti-stress boetiek”.

De winkel sloot om 18h30 en dan moest ik alle tafels met producten afruimen en aan de kant zetten om ruimte te creëren voor alles wat er ’s avonds gebeurde. ’s Ochtends dan weer heel vroeg starten om te zorgen dat Puur terug winkel was.

Ik mis mijn winkel elke dag. Maar weet dat het niet mijn weg was. Puur was een school die me bracht naar mijn zielstaak en dat is kennis doorgeven via Yoga en alles wat ik leerde en nog leer over de Apotheek van Moeder Natuur.

Wekelijks zullen jullie één bachbloesem, gemmotherapie, essentiële olie,  boek, cd, yogahouding, meditatie leren kennen. En dit 52 weken lang.

 

Véél lees -en leerplezier.

Zachte dinsdaggroetjes

Isabel xxx

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Comments

 1. Waauw… zálig om met jou mee te mogen doorheen je levensreis !!
  Schitterend geschreven, ik beleef het samen met jou… en zie in dat elk van ons wel zo’n levenslied heeft doorgemaakt, maar dat velen der misschien niet zo bewust bij stilstaan…
  Thx, dat ik nog in jou leden-bestand zit en zo de mails blijf krijgen.

  Dikke liefdevolle knuffel, ☀👍🍀💞

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  Liked by 1 persoon

 2. ik zie er ééénorm naar uit….
  Je tweede artikel was inderdaad zalig om te lezen, ik voelde heel zeker de passie van je als kind en dat zet zich nog steeds voort als volwassen dame in je lessen en “zijn”.
  Ben heel blij dat ons pad zich heeft gekruist. 🙂

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s