Ochtendrituelen (1)

zelfmassage-blog-2-1-17

Namasté,

Hoeveel van jullie hadden als voornemen : “meer tijd voor mezelf maken” ?

Ik ben eerlijk, ik ook… ook al probeer ik heel bewust en natuurlijk te leven en ben ik van nature wel een heel rustig iemand. Het afgelopen jaar, het openen van de yoga studio en het verhogen van het aantal yogalessen, deed me op het einde van het jaar inzien dat er meer tijd voor mijzelf moest komen.

Vaak denken we dan aan heerlijke verwennerij bij de schoonheidsspecialiste, een massage, welness, een uurtje yoga (niet te vergeten natuurlijk) of een weekendje weg. En die dingen zijn natuurlijk heel belangrijk om te doen. (Puur adresjes voor me-time). Maar eigenlijk zou “me-time” in de eerste plaats dingen moeten zijn die gemakkelijk thuis te doen zijn.

Vorig jaar leerde ik de techniek van ABHYANGA ayurvedische massage kennen.

Abhyanga is een zelfmassage met warme olie die je bij voorkeur in de ochtend doet en is afkomstig uit de Ayurvedische geneeskunde.

Ayurveda is afkomstig uit India en is de oudst bekende gezondheidsleer van de wereld.

Het woord Ayurveda is een samenvoeging van twee woorden uit het Sanskriet: “ayu” (leven) en “veda” (kennis). De betekenis is “inzicht in het leven”

Een Ayurvedische massage werkt op zowel fysiek als ook psychisch niveau. Zij staat bekend om haar preventieve werking. Zij stimuleert onder andere de bloedsomloop en het lymfestelsel, de opname van voedingsstoffen, de doorbloeding van de organen en activeert de afscheiding van gifstoffen. Ook heeft zij een positieve werking op ons zenuwgestel. Massage maakt het  lichaam zuiverder en krachtiger.

Ik besef dat niet iedereen een fan is van massage en het gebruik van olie. Maar besef dat aanraking een primaire menselijke behoefte is. Het geeft een boodschap van liefde, gezondheid, geluk en verbinding met onszelf. En dat begint allemaal bij het voldoende zorg te dragen van onszelf, lichaam en geest.

TIP : Zet 3x per week de wekker een 20 minuten vroeger en zorg dat alles wat je hiervoor nodig hebt de avond voordien klaar staat in de badkamer. (tijdbesparend)

Benodigdheden:

 • 100% natuurlijke en biologische olie in een glazen flesje. (overzicht-plantaardige-olien)
 • TIP : je kan een beetje essentiële olie zoals lavendel, geranium, zoete sinaasappel of mijn favoriet neroli toevoegen aan de warme olie)
 • kom met heet water om een bain-marie te maken voor het flesje olie (plaats de waterkoker in de badkamer) en laat de olie voor 5 minuten in het water staan om op te warmen.
 • een handdoek (neem bij voorkeur een badhanddoek die je opnieuw gaat gebruiken voor dit ritueel omdat vlekken van olie niet zo gemakkelijk uit te wassen zijn)
 • zorg dat het aangenaam warm is in de badkamer.

Uitvoering van een een zelfmassage:

 • Wees zorgzaam en liefdevol voor jezelf en je lichaam, wees met je aandacht bij waar je mee bezig bent. Dit doen is een vorm van meditatie en mindfulness.
 • Ga op een grote handdoek staan die je op de vloer legt in de buurt van het bad of douche.
 • Gebruik kleine hoeveelheden olie en voeg meer toe naarmate de huid de olie opneemt. Gebruik je beide handen en volg de contouren van je lichaam. Maak ronde, draaiende bewegingen en lange streken langs de ledematen.
 • Begin bij de schedel want door je schedel te masseren, creëer je een gevoel van kalmte en rust. Werkt kalmerend en kan je gevoelens van onzekerheid en angst verminderen.
 • Masseer dan je gezicht want in je gezicht zijn er heel veel spieren, denk maar aan de expressie die we dagelijks hebben, dit werkt verjongend maar eveneens heel kalmerend.
 • En zo ga je naar je nek, de bovenkant van je schouders, de armen, ellebogen (extra aandacht geven), de polsen, alle vingers, handen (in het bijzonder de binnenkant van de handen)
 • Voor de vrouwen is het heel belangrijk om het borstgebied en de borsten zelf goed te masseren. Je kan dit met ronddraaiende bewegingen rond en op de borst zelf doen. Het werkt verstevigend, maar het heeft ook een invloed op de oestrogeenproductie (zonder bijwerkingen) en dus ook goed voor vrouwen die hormonale onbalans hebben.
 • Daarna masseer je met de klok mee, het hele buikgebied. Leg beide handen op elkaar en werk met draaiende bewegingen. Ik begin meestal rond het navelgebied en maak de beweging steeds groter. Vanaf de onderbuik naar de onderrug (tot waar je zelf kan reiken) en masseer je met draaiende beweging dit gebied waar ook de nieren en bijnieren zich bevinden.
 • Werk zo verder naar de heupen en dan naar de benen, dijen,  knieën, de onderbenen, enkels, voeten en tenen.

Veeg dan de voeten goed af aan de handdoek en neem een douche of bad. (!!!  voorzichtig zijn in de douche of bad dat je niet uitglijdt !!!) 

TIP : Doe eerst shampoo op het geoliede haar en schedel voor je het water laat stromen.

Gebruik zo weinig mogelijk zeep (liefst ook een 100% natuurlijke of voedende douchecreme zoals van Weleda of Dr. Hauschka).

Terwijl het warme water over je stroomt wrijf met masserende bewegingen de olie in je huid in. Olie neemt al het vuil die op de huid ligt op een natuurlijke manier weg.

Was dan het haar en als je klaar bent DEP de huid met een zachte handdoek af zodat het laagje olie de huid verder kan beschermen gedurende de dag.

Je hoeft geen bodylotion meer te gebruiken.

Enjoy en laat gerust een reactie na als je het geprobeerd hebt.

Zachte maandaggroetjes,

Isabel x

Video Abhyanga massage

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s