Bodyguards van het lichaam

puuryoga-tips-weerstand

Het immuunsysteem

De afgelopen maand oktober hebben we in de Puur-Yoga lessen heel veel aandacht gegeven aan het immuunsysteem.

Maar wat is dat immuunsysteem nu eigenlijk en hoe werkt het ?

In deze blog een overzicht van de anatomie, de veel voorkomende aandoeningen, yogahoudingen en welke do’s & don’ts.

De wereld wemelt van de bacteriën en andere potentiële ziektemakers.

Maar gelukkig weet ons immuunsysteem daar wel raad mee.

Heel belangrijk dus om dit heel slimme systeem sterk en gezond te houden.

1. Anatomie van het immuunsysteem

Het bestaat uit drie onderdelen:

 1. Een fysieke barrière

Wordt gevormd door de huid, die zich letterlijk tussen het inwendige lichaam en de buitenwereld bevindt.

Ook de slijmvliezen in de luchtwegen en darmen, het speeksel en het maagzuur horen bij de fysieke barrière.

Op al deze locaties worden bacteriën en virussen tegengehouden.

 1. De algemene afweer .

  Laat witte bloedcellen door ons lichaam reizen die alle ziekteverwekkers en lichaamsvreemde stoffen die ze tegenkomen, uitschakelen.

   En hoe intelligent kan ons lichaam zijn!

Stel je hebt je gesneden en je hebt een wondje, het immuunsysteem schiet in gang en geeft stofjes af die verdediging cellen naar de plek van het wondje stuurt om daar de eventuele ziekteverwekkers te vernietigen.

 1. De specifieke afweer 

  Richt zich op de ziekteverwekkers die zich snel door het lichaam verspreiden in het lichaam en die niet onderschept worden door de algemene afweer.

Dit systeem maakt gebruik van “lymfocyten” op de buitenkant van een cel die         ziekteverwekkers herkennen en uitschakelen.

2. VEEL VOORKOMENDE AFWIJKINGEN

1. Zwak immuunsysteem:

Door gebrek aan slaap, een infectie of een tekort aan vitaminen kan je ALGEMENE AFWEER (2) verzwakken. Je weerstand is laag, je bent veel vatbaarder voor verkoudheid en je wordt sneller ziek.

STRESS VERLAAGT JE WEERSTAND IN EEN SNELTEMPO!!! Bij extreme stress kan het immuunsysteem zelfs korte tijd worden uitgeschakeld. Ook gifstoffen in eten en in onze omgeving kan onze afweer verzwakken.

2. Aangeboren afwijkingen:

Een kleine groep mensen worden geboren met een erfelijke afwijking aan het immuunsysteem waardoor het afweersysteem niet goed werkt. Hierdoor kunnen zelfs onschuldige infecties niet goed door het lichaam worden bestreden en ben je vatbaarder voor allerlei infecties.

3. Auto-immuunziekten:

Dit type ziekte ontstaat doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen als lichaamsvreemd ziet.Het lichaam gaat dan antistoffen tegen de eigen weefsels aanmaken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de ziekte van Crohn en reuma. Waarom het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt is (nog) niet duidelijk.Onderdrukking van het immuunsysteem: Hoewel soms noodzakelijk kunnen sommige medicijnen je afweer onderdrukken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij medicijnen tegen chronische ontstekingen (cortisone), chemotherapie en bij medicijnen tegen auto-immuunziekten. Deze medicijnen verminderen het vermogen van het lichaam om infecties te bestrijden.

3. Yoga oefeningen voor je afweer

Verwarmende oefeningen geven een boost aan het immuunsysteem. Ze versterken de longen en stimuleren het lymfesysteem om gifstoffen uit het bloed af te voeren.

Dit helpt ziektemakers buiten de deur te houden. Yoga helpt natuurlijk ook om de aanmaak van stresshormonen in het lichaam te verlagen.

Hier een verwarmende ingesproken Puur-Yoga serie (ongeveer 35 minuten) die zowel in de ochtend als avond kan uitgevoerd worden.

Verwarmende ingesproken yogasessie voor meer weerstand

De kwaliteit van het geluid kan nog iets beter en het is voorlopig ook gemaakt met foto’s uit mijn bestand. In de toekomst maken we werk van filmpjes vanuit de yogastudio.

Doen:

 • Voldoende slapen, minimaal 6 uur per nacht waarvan bij voorkeur een deel voor middernacht. Tijdens de slaap herstelt het immuunsysteem zich.
 • Zeventig procent van onze afweer vindt plaats via de spijsvertering. Help de natuur een handje door eventueel af en toe een kuur te doen met een probiotica kuur te doen. Dr. Vogel uitleg probiotica
 • De rode zonnehoed – Echinacea Purpurea is een waar wonderplantje. Het is een geneeskrachtige tinctuur die de aanmaak van witte bloedcellen stimuleert. Ook gaat het de verspreiding van bacteriën tegen.
 • In de yogales (zie filmpje) maak ik ook gebruik van de Aromaforce synergie van Pranarôm tijdens de Nadi Shodana pranayama (wisselademhaling). Klik even hier voor meer info over deze aromatherapie: Aromaforce Pranarom. Doe 1 à 2 druppels in je rechterhand en inhaleer het aroma van essentiële oliën via de pranayama. De olie kan ook diverse manieren gebruikt worden.  Nadi Sodhana of wisselademhaling : hier een link naar een leuke happinez blog om deze techniek te doen.  https://www.happinez.nl/yoga/adem-geduld-en-spanning/
 • Zelf heb ik altijd het propolis gamma van Herbalgem in huis : Herbalgem Propolis
 • Lachen, heel veel lachen, het is écht gezond. Een goed humeur en regelmatig lachen versterken je immuunsysteem.
 • Acupunctuur: jullie weten dat ik een heel grote voorstander ben van acupunctuur. Mijn gezin en ik zijn echt gebaat met acupunctuur en we hebben heel goede resultaten met de behandeling ervan. Ook bij verkoudheid en verlaagde weerstand kan acupunctuur zeker helpen: Acupunctuur bij verkoudheid

NIET DOEN

 • Pas op met witte suiker, want die remt de aanmaak van witte bloedcellen, die belangrijk zijn voor het afweersysteem. Na het eten van geraffineerde suikers verzwakt het immuunsysteem al na twintig minuten.
 • STRESSEN !!! Stress is echt funest voor je weerstand, het zet je afweersysteem op een lager pitje. Zorg dat je regelmatig een moment voor jezelf hebt en dat je voldoende tijd neemt om na een drukke periode te herstellen.
 • Teveel schoonmaken. Doordat we door de jaren heen veel hygiënischer zijn gaan leven, wordt onze afweer minder op de proef gesteld. Die raakt hierdoor verzwakt, met als gevolg dat we minder goed gewapend zijn tegen allerlei ziekmakende stoffen.

 

Belangrijke noot !!!

Deze tips zijn vooral om de weerstand aan te sterken en denk dan hoofdzakelijk PREVENTIEF !!! 

Wanneer je je echt ziek voelt moet je steeds naar de huisarts gaan.

Ik wens jullie allemaal een verkoudheid loze herfst/winter toe.

Zachte groetjes

Isabel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Replies to “Bodyguards van het lichaam”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s