The sound of silence

STOPPEN MET PIEKEREN

Een mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest en dat nooit komen zal…

4-Ways-to-Stop-Worrying-What-Other-People-Think

Soms hebben we niet veel nodig om de meest dramatische scenario’s te schrijven in ons hoofd.

Zelf heb ik er ook weleens last van, en als ik een film zou moeten maken, dan had ik in het thema drama zeker al een Oscar gewonnen.

Tijdens het carnaval weekend heb ik het opnieuw meegemaakt, toen mijn oudste (bijna twintigjarige!) dochter uit was met vrienden.

Ze had mij beloofd een sms’je sturen zodra ze thuis was, want ze sliep die nacht elders.  (en ik weet dat ze dat altijd doet, behalve die nacht niet).

Midden in de nacht schiet mijn moederinstinct wakker, meestal luider en intenser dan om het even welke wekker, ik kijk op de klok, onmiddellijk naar mijn telefoon en nee… geen sms.

Mijn hartslag gaat onmiddellijk de hoogte in, warmte-opwellingen, mijn adem versnelt.

Alle mogelijke erge dingen die zouden kunnen gebeuren, maalden door mijn hoofd.

Ik stuur een sms, geen antwoord, nog één, opnieuw geen antwoord.

Dan maar bellen, maar het is voicemail.

En dan begint het hele piekerproces… alle soorten beelden gaan door mijn hoofd.

Waar is ze? Wat is ze aan het doen? Bij wie is ze? … En dat gaat zo maar door.

Net toen ik bijna uit mijn bed stapte, mij ging aankleden om een zoekactie te beginnen… belt ze mij op om te zeggen dat ze al enkele uren rustig lag te slapen, en dat haar sms’je niet door was gekomen…

Eind goed al goed, situaties, die waarschijnlijk elke ouder kent.

Maar wat als je dit vaker hebt?

Wat als je echt te maken hebt met angstaanvallen of wanneer je hoofd nooit tot rust komt en je merkt dat je er fysiek en emotioneel gaat onder lijden.

Hier 5 belangrijke signalen dat je teveel piekert + puur – yoga tips.

Signaal 1 . “JE KAN NOOIT ONTSPANNEN”

ways-to-stop-worrying-and-live-your-life

Het is héél natuurlijk (en voor de hand liggend) dat we met gezonde stress te maken hebben.

Ons lichaam heeft ook goede stress nodig.

Maar wat als stress altijd aanwezig is, en je ook bij kleine gebeurtenissen helemaal de controle verliest?

Als je vindt dat jouw levenskwaliteit aangetast wordt door aanhoudende, bezorgde gedachten en angsten, dan is dat een duidelijke aanwijzing dat je lijdt aan chronische bezorgdheid.

Angst en/of gepieker neemt bezit over ons wanneer we onze geest toelaten te ver in de toekomst te denken.

Ademhalingsoefeningen (zie volledig yoga-ademhaling hieronder beschreven) kunnen je hierbij helpen. Bewuste ademhaling kan wonderen doen om zorgen te verdrijven en je helemaal in het huidige moment te brengen.

ADEMHALING of PRANAYAMA

Fotolia_70153963_Subscription_Monthly_M.jpg

Leer ademhalingstechnieken die je kan toepassen om je zenuwstelsel tot rust te brengen. De volledige yoga-ademhaling vind ik persoonlijk een heel krachtige, die ik die bewuste carnavalnacht ook onmiddellijk heb toegepast na het verlossende bericht van mijn dochter. Zo kon ik toch tot rust komen en mijn hoofd snel weer leeg maken:

Je kan de volledige yoga-ademhaling beoefenen waar je maar wil en ik combineer het met de mantra SO HUM (betekenis: IK BEN)

 1. Ga liggen of zitten op een rustige, comfortabele plek.

 2. Concentreer je om te beginnen op je buikademhaling door via de inademing je buik rustig te laten rijzen, en bij de uitademing, de buik zachtjes in te trekken. (doe dit ongeveer 5 à 10x via je neusademhaling)

 3. Stel je dan voor dat jouw adem een golvende beweging veroorzaakt in je bovenlichaam. (je kan ook de golven van de zee visualiseren als je dat fijn vindt, of op de achtergrond het geluid van de natuur, eventueel de golven, vogels, zachte muziek… afspelen)

 4. Bij de volgende inademing, laat je eerst je buik rijzen, laat de lucht naar omhoog stromen naar je borst-hart gebied, en de laatste stukjes van je inademing gebeuren hoog onder je sleutelbeenderen. Op het einde kan je eventueel je schouders wat mee omhoog tillen zodat de longtoppen volledig gevuld en gereinigd worden.

 5. Als je uitademt, doe dit dan zo langzaam mogelijk… en laat je bovenlichaam weer helemaal ontspannen.

 6. Als je de techniek onder de knie hebt, kan je dan uitbreiden door geconcentreerd op jouw natuurlijk ritme te ademen en doe het in 4 fases:

–          Adem volledig in

–          Houd de adem even vast

–          Adem volledig uit

–          Houd de adem opnieuw even vast voor je weer volledig inademt.

Denk bij de inademing aan de klank SO, en bij de uitademing aan de klank HUM en doe dit minstens 5 minuten of als je kan, langer.

Signaal 2 : “JE KAN MOEILIJK IN SLAAP VALLEN EN/OF DOORSLAPEN.

75c261cb515f79c7263c77303ef843ba

Zorgen of angst kunnen je geest zo in beslag nemen, dat het moeilijk wordt om in te slapen en je geest èn lichaam tot rust te brengen.

Mensen die langdurig lijden aan slapeloosheid zijn volgens onderzoek vatbaarder voor depressie en angstaanvallen maar omgekeerd kan depressie ook een oorzaak zijn van slapeloosheid.

Hier enkele (yoga) tips om te doen voor je gaat slapen:

 1. Drink een tasje verwarmende thee, mijn favoriet is Bedtime tea van Yogi Tea. BEDTIME YOGI TEA

 1. Deze onderstaande yogaserie bevordert de nachtrust. Doe deze asana’s net voor je gaat slapen.

serie nachtrust 2

 • 1.Doe EERST de  bovenstaande ademhalingsoefening gedurende 5 minuten, ga op je rug liggen en trek je knieën op tot de voetzolen elkaar raken. Je kan een kussen onder je hoofd plaatsen.

 •  2 & 3 Ga zitten en maak je onderrug los door de rug inademend hol te maken en bij de uitademing de rug bol te maken. Doe dit op het ritme van je buikademhaling en laat adem en beweging synchroon lopen. Herhaal 10x

 • 4. Ga op handen en knieën zitten en doe de kathouding. Hetzelfde principe als asana 2 & 3. Je maakt een holle (inademing) en bolle (uitademing) rug. Herhaal 10x

 • 5. Balasana of kindhouding. Ga op je knieën zitten en breng je billen naar je hielen en je hoofd naar de grond. Je armen komen ontspannen naast je, zodat je schouders kunnen ontspannen. Adem in deze houding rustig in en uit met de buikademhaling (10x).

 • 6. Ga op je rug liggen voor Happy baby pose: een houding om de onderrug en het heupgebied te activeren. Je kan ook de binnenkant van de enkels vastnemen als het moeilijk is om met je handen je voeten vast te nemen. Trek je knieën zoveel mogelijk naar de grond, zolang het voor jouw lichaam comfortabel voelt. Blijf 5 ademhalingen in deze houding.

 • 7. Rol een deken op of gebruik een bolster, en leg je heupen hierop. Breng je beide benen gestrekt omhoog en plaats ze tegen een muur. (10 langzame in -en uitademingen)

 • 8. Ga nu in je bed liggen op je rug. Laat je benen openvallen naar buiten toe, leg je armen ontspannen naast je. Maak je ademhaling heel stil en traag, en probeer je lichaam niet meer te bewegen. Blijf met de aandacht bij de ademhaling en merk hoe je rustig in slaap valt…

Signaal 3: “JE GEBRUIKT VOEDING, ALCOHOL OF MEDICIJNEN OM JE ZORGEN TE ONDERDRUKKEN”.

Jouw gevoelens, angst en/of gepieker onderdrukken met voeding (in één keer een zak chips of chocoladereep opeten), alcohol (het glaasje wijn net voor het slapen gaan) of medicatie (chemische slaap -en/of kalmeermiddelen) kunnen tijdelijk een goed gevoel geven of zelfs helpen. Op lange termijn kan het schade aanrichten aan jouw fysieke en emotionele gezondheid.

Er bestaan heel veel natuurlijke remedies die jouw kunnen helpen om rustig te worden, maar ook om naar de kern van het probleem te gaan en te verwerken in plaats van het te verdringen.

Hier enkele natuurlijke hulpmiddelen die ik aanraad. Ik heb bewust een uitgebreide uitleg in de bijlages toegevoegd, die ik jullie aanraad zeker te lezen als u met deze methodes wil werken.

Gemmotherapie: Herbalgem Vijgenboom en / of Meidoorn

(zie uitgebreide uitleg in de bijlages)

Aromatherapie: verstuiving van essentiële olie Mandarijn

Bachbloesems: white chestnut

Symptoom 4: “JE DENKT AAN DE ERGSTE SCENARIO’S DIE ZOUDEN KUNNEN GEBEUREN”

Het verhaal van mijn dochter is hier een mooi voorbeeld van.

Maar dit gebeurt maar af en toe en is een heel natuurlijke reactie van een ouder.

Maar wat als het frequenter of zelfs dagelijks gebeurt, dan kan het een gevaarlijke situatie worden voor jouw emotionele gezondheid.

Elke keer als je jezelf betrapt op het creëren van beangstigende scenario’s, probeer ze eens te vervangen door opvrolijkende en positieve gedachten. En als je het wil kan je positieve en liefdevolle wensen en gedachten sturen naar diegene van wie je denkt dat ze het kunnen gebruiken.

(leestip:  het boek ANGST van Thich Nhat Hanh)

Symptoom 5: “JE HEBT STEEDS TERUGKERENDE GEZONDHEIDSPROBLEMEN”

Onderzoek heeft uitgewezen dat piekeren ontstekingen in het lichaam veroorzaakt en die kunnen leiden tot allerhande aandoeningen.

Inclusief hoge bloeddruk, onrust, seksuele problemen, onrust, pijnlijke spieren en gewrichten, een zwakker immuunsysteem, evenwichtsstoornissen en nog veel meer…

Als je van jezelf vindt dat je vaak ziek bent, ga vooral eens bij jezelf na of je jezelf herkent in bovenstaande signalen.

Maak tijd voor een gezonde levensstijl, sport en beweging, yoga en meditatie, ademhalingstechniek, gezonde voeding, …

Zoek af en toe eens een holistische therapeut en/of coach op:

In de buurt van Maldegem raad ik jullie volgende professionele mensen aan:

Eén van mijn “favorite life coaches of all time” is het boek “Je kunt je leven helen” van Louise L. Hay.

Dit boek leerde me om anders te denken, (los van dochters die uitgaan natuurlijk)

Zachte, ontspannen groetjes

Puuryogamama

 

 

 

 

 

 

4 Comments

 1. Alweer heerlijke literatuur, waar blijf je de inspiratie toch halen. Ook ik heb doodsangsten uitgestaan met mijn 2 madammen. Batterij plat van mobieltje, blijven slapen omdat ze niet met de auto naar huis durfden na een glaasje wijn, maar ons ook niet verwittigd hadden… , tja, ik ben nu al in de wolken omdat ik dat niet alleen tegenkom. Dus jij ook niet Isabel, het komt mij voor dat het vooral moeders treft die als een kloek over hun kroost waken, maw GOEDE MOEDERS ! En daar behoor jij ook toe, zeker weten.

  Liked by 1 persoon

 2. Dank je, dank je, dankjewel Isabel!!

  Het ontroert me dat je mij in jouw bericht vernoemt en aanprijst! Zó lief van jou!! Merci!

  Namaste Isabel ❤️

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s