To bee or not to bee…

flow

To bee or not to bee… Deze quote was overal zichtbaar in het bijzonder mooie YOGABEE te Domburg.

Maar het was heel toepasselijk voor mezelf, want het werd “not to bee” voor mij.

Vrijdagnamiddag met volle goesting vertrokken richting Domburg  voor een weekend “in Grace” met Goedele Leyssen. Het zou ook voor mij een kennismaking worden met Kundalini Yoga. Ik stond helemaal “open” en klaar voor de ervaring. We werden al heel snel verwacht in het gezellige yogazaaltje die Goedele benoemde als Shala. De eerste sessie was intens en mijn kundalini energie ging heel wild tekeer in mijn lichaam.

Kundalini energie wordt gesymboliseerd door een slapende slang die opgerold ligt aan de basis van de ruggegraat. Het is een creatieve, helende energie van bewustzijn die in iedereen slapend aanwezig is. In Kundalini yoga leren we deze energie in onszelf te vinden en te gebruiken.

Toen op het einde van de les de mantra “May the longtime sun” van Snatam Kaur gespeeld werd (May the longtime sun) kreeg ik het bijzonder moeilijk. Bij de eerste strofe stuur je liefde naar jezelf, bij de tweede naar iemand (of meer) die je liefhebt, bij de derde, naar de mensen rondom jou en de wereld… Deze yogamama dacht natuurlijk aan haar kinderen en lieve man en ik kreeg het heel erg moeilijk. Een gevoel van overweldigende liefde, maar ook de altijd aanwezige bezorgdheid van een moeder sloeg toe. Na deze les bleef het gevoel hangen, en ik kreeg het niet zo gemakkelijk weg, iets wat me toch een beetje een onveilig gevoel gaf. Gelukkig kregen we een stevige vegetarische èn biologische maaltijd, met allerlei producten die ik nog niet kende. Het lekker eten hielp me terug te “aarden”.  We gingen niet te laat naar bed, want om 7h45 werden we al verwacht voor een volgende sessie Kundalini en ik hield mijn hart al vast, want het emotionele gevoel was nog niet helemaal uit mijn lichaam.

Goedele beloofde ons een pittige, ontgiftende en energie gevende serie en dat was het ook. Heel anders dan de avond voordien, en ik moest mezelf toch overtuigen, na mijn jarenlange rustige dru, hatha -en yin yoga dat ik geen fitness aan het beoefenen was. Goedele dreef het volume van de muziek op, en stimuleerde ons om niet op te geven. De energie van alle dames samen, was “heet” en de ramen moesten open. De opkomende zon boven de Domburgse velden zorgde voor een meditatief beeld , maar tot daar het rustgevoel. Het zweet parelde van mijn rug af, mijn ademhaling stokte, en mijn lichaam gaf het met momenten op. Goedele bleef aanmoedigen en riep ons toe om het oude los te laten en het nieuwe te verwelkomen… Ik moest hierdoor, ik mocht niet opgeven, was de mantra die in mijn hoofd speelde. Maar wat was ik blij dat het tijd was voor Savasana…

savasana

Savasana is de houding die aan het einde van elke yogales aangenomen wordt en ook wel vertaald wordt als “lijkhouding”… De bedoeling is de ultieme ontspanning te voelen in je ganse lichaam, je lichaam als het ware in de grond te laten zakken.

Na de yoga kregen we het eerste detox sapje op basis van groene kool, appel, peer en spirulina (en ik denk dat jullie nu al een vies gezicht trekken, maar nee hoor, het was bijzonder lekker) en met een biologische havermoutpap, bio soja yoghurt en muesli, kon de dag beginnen. Ik voelde me redelijk uitgeput na de intense sessie, maar ik bleef maar denken aan de kundalini energie die zich uitleefde in mijn lichaam en wou niet opgeven. De zee was dichtbij en ik wou gaan opladen aan de frisse zeelucht.  Het werd een stevige, mooie wandeling en dankzij de zon kreeg ik een extra dosis belangrijke Vitamine D.

yogabee domburg.jpg

Toch kreeg ik het vervelende gevoel niet uit mijn lichaam. Was het de cocktail van detox, kundalini yoga (dat heel overweldigend was voor mij), de volle maan (Ijsmaan 24/01/2016), een virusje onder de leden of was het juist de overgang van het oude (het stoppen van mijn job) en het verwelkomen van het nieuwe (100% voor yoga kiezen), dat zo voelbaar was in mijn lichaam en in mijn hart en hoofd?

Ik bleef de innerlijke dialoog voeren, in de hoop om antwoorden te vinden.

Dan maar zwemmen en sauna om nog meer tot inzicht te komen, en hopend op een beter en frisser gevoel, maar ook dat hielp me niet… Ik begon uit te kijken naar de lezing van Goedele over detoxen. Veel dingen had ik reeds gelezen in haar boeken Boost en Balans, maar het horen vertellen is altijd iets meer dan het lezen alleen. Het belangrijkste dat ik hier kan meegeven is toch om zoveel mogelijk biologische en pure voeding in te nemen, koffie en suikers te vermijden, superfoods zoals spirulina en chlorella in te nemen, en in het bijzonder de light producten (aspartaam)  te vermijden. Een extra vitamine B preparaat innemen is zeker geen overbodige luxe (Het belang van Vitamine B)

Ik zou alvast de beide boeken van Goedele willen aanraden, want ze staan boordevol tips over voeding en ze is volop bezig aan haar 3de boek, die vooral over gezonde voeding zal gaan.

Hier alvast een boeiende link over biologische voeding:  Biologische voeding

Maar tijdens de lezing werd mijn energie steeds minder, en ik dacht zelfs dat ik koortsig werd, ik besloot dan maar om niet verder deel te nemen aan de kundalini yoga en volle maan meditatie en richting Maldegem terug te keren. De koesterende en warme armen van mijn lieve man tegemoet rijdend, mijmerde ik nog even na over de gebeurtenissen en de lessen die ik de afgelopen twee dagen geleerd had.

Ik geloof wel, dat ik veel losgelaten heb, en dat het ontgiften gewerkt heeft. Terwijl ik deze blog schrijf, voel ik me al stukken beter, en ik heb voldoende energie om de nieuwe week vol inspiratie in te gaan. Ik heb alvast veel bevestiging gekregen over wie ik ben en hoeveel ik op mijn vader lijk als ik ergens alleen ben…

Ik ga alvast mijn dagen beginnen met lauw water met citroensap, en een wekelijkse bestelling bij de biowinkel van fruit en groenten. Kundalini yoga, daar moet ik toch nog even over nadenken, ik weet niet als het iets voor mij zou kunnen worden, dus dat laat ik nog even open. Voorlopig hou ik het wel op mijn pure hatha en yin yoga en heel binnenkort kennismaken met Raja Yoga bij Roland Verschaeve in het Light body instituut in Brugge.

Ik wens jullie alvast een wondervolle nieuwe week toe…

zachte groetjes

Puur yogamama

4 Comments

 1. Lieve Caroline, het deed me veel plezier je dinsdag terug te zien. Het was redelijk druk dus ik heb niet zoveel kunnen zeggen. Hopelijk was jouw vakantie leuk en heb je de batterijen een beetje kunnen opladen. Geniet van deze dag, lieve groetjes Isabel x

  Like

 2. Beste isabelle

  Even was ik er even niet daar we zelf even op vakantie waren. Nu druk met de voorbereidingen Krokusvakantie. Maar ik kom zo gauw als mogelijk terug … groetjes, caroline de cuyper

  Van: Klein Burkelhof [mailto:info@kleinburkelhof.be] Verzonden: zondag 24 januari 2016 15:08 Aan: ‘Puur Yoga ‘ Onderwerp: RE: [Nieuw bericht] To bee or not to bee…

  Beste Isabelle

  Oprecht dank je wel voor uw openhartige, eerlijke en uitgebreide beleving

  Nogmaals respect!!! Voor de wijze waarop je ons/me wegwijs maakt en de wereld van Yoga, merci

  Groetjes , caroline de cuyper

  Nb gewoon maar even meegegven dat ik denk dat het “ to be or not to be” of is het een zinspeling? Vind ik niet erg hoor maar apprecieer uw spontaniteit!

  Liked by 1 persoon

 3. Lieve Caroline, jij bedankt voor jouw fijne aanwezigheid en feedback tijdens de yoga lessen. Het is een woordspeling omdat de retraite yogabee noemt. Tot één van de volgende lessen. Fijne zondag nog. Lieve groetjes terug Isabel 😊

  Like

 4. Beste Isabelle

  Oprecht dank je wel voor uw openhartige, eerlijke en uitgebreide beleving

  Nogmaals respect!!! Voor de wijze waarop je ons/me wegwijs maakt en de wereld van Yoga, merci

  Groetjes , caroline de cuyper

  Nb gewoon maar even meegegven dat ik denk dat het “ to be or not to be” of is het een zinspeling? Vind ik niet erg hoor maar apprecieer uw spontaniteit!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s