Het zwembandje

279a573606cca81c574e93ec32810317

Namasté,

De eerste Puur-Yoga week van 2016 is een feit.

Samen met de start van school, en wat onverwachte familiale toestanden, werd het allesbehalve een rustige start van 2016. Het gevoel speelt, dat de dagen voorbij vliegen en dat er zo weinig tijd is om alles op tijd gedaan te krijgen. Hoe ga ik daar mee om?  Deze yogamama, blijft dan vooral “ademen” en ik doe dan af en toe eens een “SAM” momentje. Wat is een SAM momentje zullen jullie denken… dat is iets wat ik leerde uit de  Mindfulness boeken van David Dewulf.

S = Stilstaan

A = Ademen

M = aandacht geven aan het MOMENT

David zegt, dat we dit verschillende keren per dag zouden moeten doen, om het stressniveau in ons lichaam en geest te doen dalen. En het werkt echt. Probeer het eens enkele dagen uit. Tip: je kan jouw smartphone zo instellen dat je om de 2 à 3 uur even een reminder krijgt met de tekst “Tijd voor SAM” (leg vooral je partner uit wat SAM is, ingeval deze zich vragen begint te stellen). De yogalessen de afgelopen week waren dan ook heerlijke SAM = momenten voor mij en hopelijk ook voor jullie; Ik ben altijd zo blij als ik mijn yogamatje kan uitrollen en mag lesgeven aan mijn yogavrienden –en vriendinnen.

De feestdagen hebben ervoor gezorgd dat mijn lichaam een extraatje erbij kreeg, in de vorm van een “zwembandje” rond mijn middel. Niet zo gemakkelijk als je eens een wat strakkere (yoga)broek aanhebt.  Ik heb zo een vaag vermoeden, dat ik niet de enige ben met dat probleem, dus stelde ik in alle lessen (behalve de YIN YOGA en les voor Fibromyalgie niet) een yogacoctail samen van Hatha, Yin Yoga en Japanse Do-In Yoga. Het werden zachte lessen met af en toe een beetje uitdaging in sommige houdingen. De eindrelaxatie was bij de meeste mensen een welkome ontspanning. Het DOEL van deze lessen was vooral in te werken op onze spijsverteringsorganen, die het de laatste weken wat hard te verduren hadden. Ik heb me dan voor deze yoga-coctail toegelegd op de meridianen van de galblaas en lever.

Neem je tijd om bijgevoegde links rustig te lezen, want het is heel interessante kennis over deze meridianen.

http://www.rudolfdewit.com/meridiaan_gb.html

http://www.rudolfdewit.com/meridiaan_le.html

Als je herkenbare klachten hebt, zou ik vooral aanraden om eens een acupuncturist te bezoeken. Een lijst van erkende acupuncturisten vindt je hier: http://www.acupunctuur-baf.be

We hebben in de yoga van afgelopen week dan vooral heel veel zijwaartse strekkingen gedaan, en dit vooral gecombineerd met de buikademhaling. Zijwaartse strekkingen zijn goed voor je ganse lichaam, voor de rug –en nekwervels, schouders, armen, heupen en benen. Maar ook op de dieperliggende delen van het lichaam, zoals de organen, de gewrichten, pezen en bindweefsel, de hierboven genoemde meridianen en de chakra’s.

De volgende serie van 9 houdingen + eindafsluiting Savasana (of rusthouding) werken in op de energie (Prana of Chi) dat stroomt door de meridianen en andere energiebanen van ons lichaam.

Hieronder heb ik een klein stukje van de afgelopen yogalessen in beeld gebracht, zodat jullie dit thuis kunnen herhalen.

strekkingen

dsc_0102_2-300x197 Sluit af met 5 à 10 minuten SAVASANA

(foto’s via GAIAM YOGA)

UITLEG VAN DE HOUDINGEN (Opgelet: Yoga vervangt de dokter NIET en wees altijd voorzichtig bij het uitvoeren van de houdingen, ga NOOIT over je eigen grenzen van je lichaam)

 1. Yin Yoga houding, BANANASANA omdat je heel gebogen gaat liggen met je lichaam. Elke kant ga je tussen 3 en 5 minuten liggen. Opgelet: als je vingers tintelen, of het is te lastig met de armen boven je hoofd. Dan kan je de armen op een kussen of opgerold deken leggen, zodat ze hoger liggen, of je legt de armen gewoon naast je. Jouw comfort is het allerbelangrijkste in Yin Yoga. Deze houding is ideaal om deze serie mee te starten.
 2.  Happy child pose: breng de beide knieën naar je borst toe en open de benen, neem de binnenkanten van de voeten vast (of de enkels als dat niet zou lukken), trek zacht de voeten omlaag (heupen worden meer geactiveerd alsook de binnenkant van de benen – (levermeridaan) – worden gestrekt) neem 5 diepe ademhalingen en sluit af door de knieën terug dicht bij de borst te brengen) Rol of wieg even van links naar rechts.
 3.  Ga zitten (bij een pijnlijke rug leg een kussentje of opgevouwen deken onder de billen) en strek één been uit en leg de voet van je andere been tegen de binnenkant van de dij van je gestrekte been. Neem je voet van je gestrekt been vast (of gebruik een riem of sjaal) of leg je elleboog naast je knie. Strek dan vanuit jouw middel en til je arm op en breng je arm zo gestrekt mogelijk over je hoofd. Kijk onder je arm door zodat je zoveel mogelijk ruimte krijgt in je borstkast. Doe dit aan elke zijde en neem 5 ademhalingen per kant.
 4. Kathouding: Een houding die bijna geen uitleg meer vraagt voor ervaren Yogi’s, maar het blijft een weldadige houding voor jouw wervelkolom. Bij de inademing de rug zacht hol maken, en de kin naar boven duwen. Bij de uitademing de rug rond maken en de navel zoveel mogelijk naar binnen trekken (massage van de buikorganen) Herhaal 5x.
 5. (afbeeldingen 5-6-7) Ga rechtstaan en strek je eerst even helemaal uit, adem daarbij diep in en uit en voel dan even na. Stap uit met je rechterbeen naar achter, en draai daarbij de hier wat naar achter om de knie zacht te houden. Buig je linkerbeen zo diep mogelijk (rekening houdend met jouw knieën) Bij een inademing til je de beide armen omhoog en hou de dit 5 ademhalingen vol, open dan de armen horizontaal terwijl je je lichaam naar rechts draait. Hou dit ook 5 ademhalingen vol. Breng dan jouw linkerelleboog op jouw knie of breng je hand bij jouw linkervoet op de grond en buig met je rechterarm over je hoofd. Kijk onder je arm door om de borst open te houden. Hou dit ook 5 ademhalingen vol en wissel dan van kant.
 6. (afbeelding 8) Ga met de beide benen gespreid staan (ongeveer een meter tussen beide benen) en strengel de handen achter jouw rug in elkaar,  of neem een riem in je handen. Buig dan bij een uitademing rustig naar voor en hou dit 5 ademhalingen vol.
 7. Ga vervolgens rustig op jouw knieën zitten, breng de knieën naar de buitenkant van de mat zodat de dikke tenen elkaar aanraken. Buig langzaam naar voor en rust even uit in de Kindhouding of Balasana.
 8. Afsluiten doe je door 5 à 10 minuten in Savasana of rusthouding te liggen.

Deze reeks kan je overdag en ’s avonds doen.

Ikzelf voel mijn energie opnieuw goed stromen en voel me toch al een stukje lichter. Dat mocht ik vooral ervaren toen ik zaterdagavond mijn dansschoenen mocht aantrekken, voor ja,…  een feestje met alweer heel veel lekkers. Maar geen paniek, volgende week doen we verder in deze richting, en geef ik wat meer aandacht aan de leverenergie en het thema detox.

Detoxen is trouwens iets wat ik binnenkort zelf wat intenser zal ervaren tijdens een boeiend yoga – detox weekend in het mooie Domburg, onder begeleiding van Goedele Leyssen, yogadocente en schrijfster van BOOST en BALANS, . Een nieuwjaarscadeautje voor mezelf en mijn lichaam. Dat nog hopelijk heel lang gezond kan blijven. Detox – kennis dat ik later dan heel graag met jullie zal delen. Ik kijk er alvast heel erg naar uit.

Puur yogamama

blog 2

 

 

 

 

5 Replies to “Het zwembandje”

 1. Lieve Anja, ik voel je warme woorden tot hier, en neem ze op in mijn hart… ik stuur je heel veel zachte energie toe, veel succes met alles wat je doet, liefs Isabel xxx

  Like

 2. Bedankt lieve Isabelle om dit allemaal met ons te willen delen, ik bewaar dit dankbaar in mijn yogamapje 🙂
  Jouw blog zal op de voet gevolgd worden…
  De kracht dat je hiermee terug aanwakkert in mij is fantastisch, vanop afstand doe je zo veel!!

  ik wens je een heel verrijkend en zuiverend weekend toe; laad je maar op met heldere zachte energie, je verdient dit
  dubbel en dik,

  liefs

  Liked by 1 persoon

 3. ik wil de vele info opslaan, zodat die niet verloren gaat (ook niet na een ganse tijd) kan je me tips geven hoe ik dit het beste doe ?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s